Titelstrijd in Westerhaar voor spelers met rating tot 1100

0
2329
Voorzitter Niek Kloppenburg: “In Westerhaar zetten we ons graag in voor de breedtesport”

Westerhaar – Niet alle belangstelling naar wereldkampioenen als Roel Boomstra en Alexander Schwarzman. Witte van Moort zet begin februari in Westerhaar de toppers uit de tweede en derde categorie tegenover elkaar aan het dambord. Een primeur. Nooit eerder hadden spelers met een rating onder de 1100 punten een eigen nationaal kampioenschap.
“In de dammerij is te weinig aandacht voor de breedtesport”, zegt voorzitter Niek Kloppenburg van Witte van Moort. “Hoe ver de dammers uit de categorieën B en C vooruit kunnen denken? In sommige situaties wel tien zetten. Op 4 februari gaat ons kampioenschap van start. Prijzengeld: 1500 euro.”
De zeker veertig deelnemers aan het zesdaagse toernooi komen uit alle windstreken. De provinciale bonden kregen het recht om voor iedere klasse twee van hun beste spelers af te vaardigen. In groep C bevinden zich spelers met een rating tot 900 punten. In groep B van 901 tot 1100 punten.
Kloppenburg: “De eerste prijs is 500 euro. Een mooi bedrag. Zelf heb ik een rating van ongeveer 1250. Ik denk niet dat ik ooit een prijs van 500 euro zal winnen. De echte toppers zijn te sterk voor mij. Toch mooi dat we nu een aantrekkelijk toernooi kunnen houden voor de wat lagere categorieën.”
Het idee voor het nationale kampioenschap B en C komt van Gerbrand Hessing, de penningmeester van Witte van Moort. In de bondsraad van dambond KNDB hamerde hij al jaren op meer aandacht voor de breedtesport. Na een wisseling van het bestuur kreeg Hessing eindelijk de handen op elkaar voor het organiseren van het NK voor de groepen B en C. Pak maar aan, in Westerhaar – het dorp dat als geen andere plaats in Nederland gonst van de damactiviteiten.
“Klopt. Westerhaar is een razend actief damdorp”, beaamt Kloppenburg. “We hebben net de Nacht van Westerhaar achter de rug en de poging van ons lid Gil Salomé om het wereldrecord simultaanspelen te verbeteren. Dit voorjaar vindt bij ons voor de veertigste keer het nationale juniorenkampioenschap plaats. Een dan hebben we ook nog vier keer per jaar een sneldamtoernooi, de Gerrit Slot Memorial en de Johan van Dijkwedstrijd.”
De belangrijkste partijen van het damkampioenschap voor de groepen B en C zullen – bijna live – via het internet overal ter wereld te volgen zijn. Gedamd wordt volgens het Zwitsers systeem. Winnaars spelen daardoor tegen elkaar, waardoor al snel de sterksten komen bovendrijven.

Voorzitter Niek Kloppenburg: “In Westerhaar zetten we ons graag in voor de breedtesport.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier