Snoeien om te groeien

0
1363

Sneller dan je had gedacht wordt de leus van ons nieuwe kabinet werkelijkheid. Onze eigen gemeente brengt de leus: regeren is vooruitzien, voortvarend in praktijk. Een heel pakket bezuinigingen voor de komende jaren staat Twenterand te wachten, en dat zullen we hier in Westerhaar ook gaan merken. 
Nou doe je het niet gauw goed wanneer je de moed hebt, om zelf mede aan het stuur te gaan zitten. Maakt niet uit waar je deel van uitmaakt. Het gaat op voor onze bestuurders op alle niveaus, en net zo goed voor vrijwilligers. Besturen van verenigingen kunnen er over meepraten, net zo goed als om maar wat te noemen de mensen van de jubileumcommissie voor het 125-jarige bestaan van ons dorp. Weinigen voelen zich geroepen, maar velen staan buiten de lijnen commentaar te geven. 
Maar nu krijgt iedereen de kans mee te doen: wethouder Idzinga denkt dat we wel vitaal genoeg zijn om zelf de hark en de schoffel ter hand te nemen. Het onderhoud van openbaar groen, er moet snoeihard in geknipt worden. Nu kun je daar over gaan klagen, maar dat helpt in dit geval dus niet meer. Het is het één of het ander: meer belasting laten betalen, of minder uitgeven. En aangezien veel mensen tegenwoordig helaas meer vrije tijd dan geld hebben is dat laatste wel zo eerlijk.

Dat groen, daar is al aardig de bijl in gegaan, de laatste paar jaar. 
Veel plantsoen is van zijn bomen en struiken ontdaan en met gras ingezaaid. Maaien gaat nu eenmaal sneller, maar het is er niet overal mooier op geworden. Aan de andere kant had de gemeente ook wel wat kunnen besparen. Dit voorjaar vroegen we ons af, wat er toch met die bomen was gebeurd op de rotonde. Bleken deze op verzoek van ongeruste burgers te zijn weggehaald: die dingen konden wel tien meter hoog worden! Als nou even was uitgelegd, dat echt iedereen óm die rotonde moet en er niet overheen, hadden ze daar in ieder geval nu geen gras hoeven te maaien.

Pas geleden zijn toch weer struikjes gepoot zo hier en daar. En die worden er nu prompt weer uitgefietst door onze jeugd, want die waren er net zo aan gewend om er lekker in de zwarte grond te crossen. Geen bewoner die wat zegt van dit onbedoeld gebruik van openbaar groen, onder het motto: dat maakt de gemeente wel weer in orde.
Niet meer dus, de bal ligt bij ons. Niet over zeuren, de koppen bij elkaar, de schouders eronder en de beuk erin.

Het zou een mooi initiatief kunnen wezen voor onze buurtverenigingen. Waar moet het netjes blijven, is er een hoekje waar kinderen zonder gevaar kunnen raggen. En dan een paar keer per jaar met de hele buurt een dag aan het werk. Na oudjaar vuurwerktroep vegen, met zijn allen de sneeuw van de stoep schuiven. En als het even kan in ieder geval in elke straat een boom met een bankje, voor de nazit na gedane arbeid. Het gaat nog heel mooi worden. 
Laten we er geen gras over laten groeien!

Stoekkie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier