Sagen Vertellen in het Veenmuseum trok veel publiek.

0
675

   204_400
Witte wieven, snerpende geluiden, vertellingen en muziek. Dat waren de hoofdingrediënten zaterdagavond in het Veenmuseum aan de Paterswal. Het prachtige stukje natuurgebied in de Engbertsdijkvenen was het decor van het ‘Sagen Vertellen’, een avond vol verhalen en theater, georganiseerd door de Stichting Twenterand Cultuur, in samenwerking met het museum ‘Vriezenveenseveld’. Een groot succes, volgens de organisatie. Voorzichtig werd er gehoopt op zo’n 40 tot 50 toeschouwers, maar de aandacht voor de verhalen waren goed voor zo’n 250 man publiek. En dat genoot zichtbaar van de verhalen die ze voorgeschoteld kregen. Hennie Veldhuis, gestoken in  Twentse kledij, vertelde het boek van Aar van de Werfhorst na, dat verhaalt over de Winterkraaien. In drie delen kreeg zij de gelegenheid het op waarheid gebaseerde boek na te vertellen. Ter illustratie werd tegelijkertijd het schilderij van de winterkraaien geëxposeerd, gemaakt door mevrouw M. Dimmendaal- Ten Kate. Ook was de kijkdoos over dit onderwerp te bezichtigen waar mevrouw Dimmendaal in 1989 een landelijke wedstrijd mee heeft gewonnen.
De drie winnaars van de voorleeswedstrijd 2007, Marja Schonewille, Kelly Landkroon en Bram Boesschen Hospers hadden elk een eigen spannend verhaal, dat zij prachtig voorlazen. Hun decor was het snoepwinkeltje op het museum. De jongeren werden muzikaal bijgestaan door de accordeonisten Gé Bramer en Jan Companjen, wat extra sfeervol was.
Bij de boerenschuren traden de kindermusicalgroep ‘Podiumplezier’ en de theatergroep ‘Lukraak’ op ter ondersteuning van het verhaal dat Inez Harmsen voorlas. Een stukje leuk theater dat spectaculair werd door geluidseffecten en een mistmachine. ‘Lukraak’ liet op een komische manier zien hoe de Witte Wieven zich manifesteerden in het veen, maar het kwam allemaal goed. De verhalen werden telkens aangekondigd door de omroeper Theo (lid van Lukraak) die, eveneens in passende kledij gestoken, zijn eigen verhaal deed.
Muziek was er ook van twee klarinettisten en fluitisten van de Vriezenveense Harmonie. Zij speelden onder meer hun melodieën vanuit het bos.
De organisatoren hadden het geluk dat het weer helemaal op hun hand was. De zon was nog tot het laatst toe te zien door de bomen. En ja, toen werd het schemerig en donker. En tóen werd het pas echt ‘verhalentijd’.
Een leuke activiteit die absoluut voor herhaling vatbaar is.

168_400
De foto`s van deze avond zijn op de site geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier