Resultaten omgekeerd inzamelen Twenterand zeer goed

0
670

twenterand.jpgIn januari van dit jaar startte de gemeente Twenterand samen met ROVA met het omgekeerd inzamelen. Dat is de nieuwe manier van afval inzamelen, waarbij iedereen zich in zet om alle herbruikbare materialen zoals groente, fruit en tuinafval (GFT), papier en plastic uit de grijze container te krijgen. Na vijf maanden blijkt dat de resultaten zeer goed zijn. Wethouder Engberts: “Voor deze prestatie verdienen de inwoners van Twenterand een groot compliment! Zij hebben zich er gezamenlijk voor ingezet, met een positief resultaat.”

Omgerekend naar een jaar wordt er per inwoner 97 kilo restafval in de grijze container gegooid. In 2013 was dit nog 135 kilo. Een reductie dus van 28 %. Het aangeboden GFT in de groene container bedraagt nu op jaarbasis 148 kilo per inwoner. In 2013 was dit nog 56 kilo. Deze resultaten zijn in lijn met de verwachtingen en komen overeen met de resultaten in andere gemeenten waar omgekeerd inzamelen al ingevoerd is.

Omgekeerd inzamelen werkt!
Omgekeerd inzamelen is een

Introductie scheiding

nieuwe wijze van afval inzamelen die leidt tot minder restafval in de grijze container. Uit grondstoffenmonitor 2013 van ROVA is gebleken dat in het restafval nog 2/3 aan waardevolle grondstoffen zit. “Het is jammer om deze, in een tijd waarin grondstoffen wereldwijd schaarser worden, te verbranden. Want dat gebeurt er namelijk met het restafval,” aldus Engberts. “Vandaar dat we er voor hebben gekozen om degenen die de waardevolle grondstoffen aanbieden daarvoor te belonen, mede in de vorm van een hoge mate van service. Het aanbieden van restafval willen we ontmoedigen.”

Voor de inwoner van Twenterand betekent het dat het aanbieden van GFT, papier en kunststoffen, wordt beloond. Het GFT bijvoorbeeld wordt opgehaald tegen “0-tarief”. Het aanbieden van restafval wordt ontmoedigd door het minder vaak op te halen. Het uiteindelijke doel is dat er zo weinig restafval overblijft, dat dit weggebracht kan worden naar een ondergrondse container. Met de huidige daling van de hoeveelheid restafval zijn we op de goede weg.

 

Hartelijk dank en gefeliciteerd!
Volgens wethouder Engberts verdienen de inwoners voor het behaalde resultaat een flinke pluim: “Als gemeentebestuur zijn we samen met ROVA enorm trots op het fantastische resultaat tot nog toe. We willen vooral de inwoners van Twenterand feliciteren en tevens hartelijk danken voor de medewerking. Het komt door die positieve houding en inspanningen dat het ons samen lukt. We gaan samen naar een schone en duurzame leefomgeving!”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier