Remko de Wit (66) blijft aan de weg timmeren

0
1116

WESTERHAAR – De hout-inloopochtend voor volwassenen van Stichting Welzijn Twenterand start dit seizoen op donderdag 8 oktober in het Westerhaarse Kulturhus. En bij veel belangstelling zal ook de dinsdagochtend hiervoor gereserveerd worden. Remko de Wit leidt al ruim 25 jaar als vrijwilliger deze zogenaamde timmerclubs voor volwassenen. Nog steeds met veel plezier.

“Met de timmerwerkplaats heb ik voor mensen het verschil kunnen maken tussen het huis niet uit durven en meedoen in de maatschappij. Ik weet hoe belangrijk het is om iets om handen te hebben”, vertelt de 66-jarige Westerhaarder in het vakblad CNV. Hij raakte in de jaren tachtig in de WAO. Dit tot De Wit`s grote teleurstelling.

De Wit is timmerman in hart en nieren gebleven. Via de ambachtschool kwam hij terecht bij een kleine aannemer. Daar leert hij het vak kennen. Twintig jaar werkt hij daar, totdat de bouw een flinke tik krijgt met als gevolg veel reorganisaties. Op een gegeven moment zit de Wit overspannen thuis. Nog niet realiserend dat hij nooit meer zal kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Na een reïntegratietraject, maakt een arts hem dat duidelijk.

Dat was even slikken. Totdat een dorpsgenoot hem vraagt of hij belangstelling heeft voor vrijwilligerswerk. Dat leek De Wit wel wat. Zo ontstond de timmerclub. Een club om mensen te helpen. De Wit kon spreken uit ervaring. “Bij die timmerclubs ging het eerst puur om het vak, mooie dingen creëren. Mensen helpen kwam er later bij. Ik heb mensen in mijn clubje zien komen die later doorstroomden naar een timmerfabriek. Naar de arbeidsmarkt. Wat deed me dat goed. Dat ik met vrijwilligerswerk en mijn werkplaats het verschil kon maken tussen thuis achter de geraniums zitten een meedoen”, zegt De Wit trots.

De Wit zegt zelf al die tijd overeind te zijn gebleven, omdat hij met werken onder de mensen bleef. “Ik weet als geen ander hoe belangrijk werk is. Dat het me uiteindelijk is gelukt om de WAO, zinvol werk en gelukkig zijn met elkaar te combineren, maakt me erg blij.”

De timmerclub is dus voor menigeen het opstapje geweest naar een terugkeer in de samenleving. Aan deze activiteit doen zowel mannen als vrouwen mee. De werkplaats bevindt zich in het Kulturhus in Westerhaar. In een grote ruimte voorzien van machines en handgereedschap.

Aanmelden is vanaf maandag aanstaande weer mogelijk. Deelnamekosten zijn laag, namelijk 4 euro per keer. Dit is inclusief materiaal en koffie. Voor informatie en deelname kunt u bellen naar Stichting Welzijn Twenterand, 646 111 of naar 658 020 (Remko de Wit). Het emailadres is: a.menzo@welzijntwenterand.nl. Website is www.welzijntwenterand.nl (DeltaFm)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier