Burgers uit de gemeente Twenterand mogen voortaan alleen nog voor een raadsvergadering inspreken. Ze krijgen geen rol in de discussie in de raad. Dat wil het raadspresidium. Hoewel de raad dit voorstel nog moet goedkeuren, spreekt VVD`er Chris Walraven al over kiezersbedrog.
Steeds vaker laten individuele burgers zich vertegenwoordigen door een advocaat, een jurist of een andere deskundige bij het inspreken in de gemeenteraad van Twenterand. Daarna mag deze persoon blijven zitten en meedebatteren. Aan die laatste mogelijkheid wil het presidium een einde maken.
In het presidium zitten de fractievoorzitters van de partijen uit de gemeenteraad. Zij bereiden in een besloten bijeenkomst de raadsvergaderingen voor. Albert Engels, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Twenterand (GBT), bevestigt de discussie over het voorstel om insprekers niet meer te laten meedebatteren. „Het is volgens mij geen beperking van de burgerparticipatie”, vindt Engels. „We moeten alleen voorkomen dat in het debat belangen van individuele burgers een rol spelen. Raadsleden moeten de opvatting van burgers wel meewegen in hun keuzes, maar ze moeten het algemeen belang voorrang geven.”
Chris Walraven, kandidaat raadslid voor de VVD, laakt het voorstel in zijn blog op het internet. Walraven noemt het voorstel kiezersbedrog, met name omdat GBT altijd hoog inzet op burgerparticipatie. Volgens Walraven is het plan een stap terug in de burgerparticipatie. )Tubantia`
Lees de blog van Walraven.