Midwinterhoorn

0
1379

midwinterhoorn_654De Midwinterhoorngroep Twenterand blaast alweer vanaf 2 december de midwinterhoorn. Dinsdag 16 december blies de groep bij het Haarhuus in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Midwinterhoornblazen gebeurt alleen in de tijd rond Kerstmis. De oude roep van de midwinterhoorn begint te klinken aan het eind van de Advent, de vier weken voor Kerstmis. Vanaf de eerste zondag in de Advent (het begin van het kerkelijk jaar) tot en met 6 januari (het feest van drie koningen) mag er op de midwinterhoorn geblazen worden. In de Advent wordt met de oude roep van de hoorns de komst van het Christuskind aangekondigd. Tijdens en na Kerstmis verkondigen de klanken van de midwinterhoorn de geboorte van het Kind van Bethlehem. In deze heilige tijd begint de ene hoornblazer met zijn of haar roep en de andere hoornblazer geeft antwoord.

Midwinterhoornblazen is al oud
Al 500 jaar, wordt er op de midwinterhoorn geblazen. Op het eind van de Middeleeuwen gebruikten de boeren de midwinterhoorn om elkaar te waarschuwen. Bij naderend onheil klonken de signalen van de hoorns. Na de Hervorming hanteerden katholieken op het platteland de midwinterhoorn om elkaar te waarschuwen als protestantse ordebewaarders in aantocht waren om de in het geheim gelezen missen op boerenerven te verstoren. Vanaf ongeveer 1600 tot ongeveer 1800 was de katholieke eredienst officieel verboden. Uit de periode gaan verhalen, dat ook zogenaamde “klopjes”, ongehuwde religieuze vrouwen, via de roep van de midwinterhoorn lieten weten wanneer er een priester in aantocht was.

Oude volksgebruiken herleven.
Vanaf 1900 en vooral na de 1e Wereldoorlog leek het midwinterhoornblazen uit te sterven. Mensen hingen de midwinterhoorn op als souvenir uit de oude tijden. Vanaf de dertiger jaren kwam het blazen op de midwinterhoorn geleidelijk aan weer op gang; dit dit kom ook door de promotie van Twentse architect Jan Jans uit Almelo. Na de Tweede Wereldoorlog werd het midwinterhoornblazen weer nieuw leven ingeblazen om de Advent- en Kersttijd meer sfeer te geven.(bron: Midwinterhoorngroep Twenterand)

De foto`s kunt u zien in het fotoalbum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier