Mathoera op stoom in B-groep NK dammen in Westerhaar

0
1825

Mathoera op stoom in B-groep NK, weinig verandering in C-groep tijdens NK dammen in Westerhaar

06-02-2019

Dinsdagavond werd de derde ronde van het NK afgewerkt, hetgeen ook de tweede dagronde inhield. Toernooien zonder dubbele rondes zijn een zeldzaamheid. Vaak wordt er gemord door deelnemers dat twee rondes op een dag te veel is. De dubbele rondes in Westerhaar zijn echter op zulke tijden ingepland dat er meer dan voldoende hersteltijd is tussen de rondes door. Daarbij biedt een dubbele ronde natuurlijk een ideale kans om een verprutste ochtendpartij ’s avonds weg te spoelen met een mooie overwinning.

In de B-categorie waren de koplopers Boike Mathoera en Evert Wiskerke aan elkaar gekoppeld. Vanuit een rustige opening nam Wiskerke een breed centrum in. Dit was echter niet geheel zonder risico want na een onvoorzichtige zet van Wiskerke kon Mathoera met een dubbelcombinatie schijfwinst boeken. Deze schijfwinst werd vervolgens vakkundig verzilverd. Medekoploper Berend Plijter kon niet volgen. Hij liet een grote afwikkeling toe die door Jack Westerdijk ook genomen werd. Na veertig zetten werd remise overeengekomen. Daarmee is Mathoera met zes uit drie bovenaan geklasseerd terwijl Berend Plijter en Radjendrenath Kalloe (haakte aan bij de top door Boudewijn van der Veen positioneel weg te spelen) met vijf punten de naaste achtervolgers zijn.

De drie koplopers in de C-categorie moesten allen hun eerste punt prijsgeven. Twee van de koplopers waren aan elkaar gekoppeld. In een klassieke partij leek Mark Paters uiteindelijk de beste papieren te hebben, maar opponent Koert Meuleman kon middels een tijdelijk offer nog net op de been blijven. Geert Kleine kon niet profiteren van dit puntverlies van zijn concurrenten. In een vlakke partij met Jaap Langerak bleef de balans bewaard. Doordat de achtervolgers ook niet wonnen blijven de drie heren met vijf punten elk wel aan kop. Een groep van vier spelers volgt op een punt achterstand.

Frank Swagemakers wist te verrassen door Barbara Graas te kloppen. Sowieso een goede dag voor Swagemakers, die twee keer van een sterkere tegenstander won en met de laagste rating in de B-categorie op een keurige gedeelde 7e plaats bivakkeert.

Tot slot nog een mooie mededeling: behoudens de twee dummies zijn alle deelnemers van de hatelijke nul verlost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier