Luchtruim vanaf 19 uur dicht vanwege aswolk

0
779

ijsland_ap_280461e_447MAASTRICHT – Na 19 uur vanavond zal er boven Nederland geen vliegverkeer meer plaatsvinden in verband met de stofwolk die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland. Dat heeft een woordvoerster van luchthaven Schiphol donderdag laten weten. Het vliegverkeer wordt de komende uren in fases afgebouwd.

Hoe lang de sluiting van het Nederlandse luchtruim gaat duren, is nog onbekend. Eurocontrol kondigde eerder vandaag al aan dat sluiting van het luchtruim aanstaande was. Ook in Zweden gaat het luchtruim dicht: in het zuiden al om 16 uur, in het hele land vanaf 22 uur.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hield er ernstig rekening mee dat het vliegverkeer van en naar de Nederlandse luchthavens donderdag in de loop van de dag zou moeten worden stilgelegd in verband met de aswolk die zich na een vulkaanuitbarsting in IJsland over Europa verspreidt.

Als de aswolk het Nederlandse luchtruim bereikt is er volgens de zegsvrouw geen vliegverkeer meer mogelijk.

Als het luchtruim boven Nederland dicht gaat, blijft de Koninklijke Luchtmacht wel nationale taken uitvoeren. Zo staan twee F-16-gevechtsvliegtuigen permanent paraat om een eventueel ongeïdentificeerd toestel in het Nederlands luchtruim te kunnen onderscheppen.
Zij gaan gewoon de lucht in als dat nodig is. Dat geldt ook voor reddingshelikopters om scheepsbemanning in nood te kunnen helpen of om patiënten op de Waddeneilanden die acute hulp nodig hebben, naar een ziekenhuis op het vasteland te kunnen brengen.
Ook blushelikopters kunnen de lucht in, zei een woordvoerder van de luchtmacht donderdag.
De luchtmacht volgt verder het advies dat voor de burgerluchtvaart zal gelden. Dat kan gevolgen hebben voor de inzet van vliegtuigen bij de twee grote oefeningen die momenteel in Nederland gaande zijn.(ANP)
  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier