Jongeren toch nog last van drempelvrees

0
778

GGD Regio Twente streeft naar meer integratie SOA- en Sense spreekuren.

Sense is een spreekuur voor jongeren voor vragen over seks, liefde en relaties. In oktober 2008 werd het Sense spreekuur landelijk ingevoerd. Na ruim een jaar staat vast dat de doelgroep de website (www.sense.info) veel bezoekt maar de weg naar de spreekuren nog niet goed weet te vinden.

De Sense spreekuren richten zich specifiek op jongeren tot en met 24 jaar. Jongeren kunnen er gratis en anoniem terecht. Hoewel er sprake is van een toename van het aantal spreekuurconsulten hebben veel jongeren toch nog drempelvrees (schaamte, angst). Jongeren zijn onzeker en vinden het lastig om over problemen op gebied van seks te praten.

De website www.sense.info is een belangrijk startpunt. Internet is anoniem, laagdrempelig, snel en hét medium van jongeren. Daar zoeken jongeren een antwoord op vragen of een luisterend oor voor hun problemen op gebied van seks en relaties. Op de Sense spreekuren wordt persoonlijk ingegaan op specifieke vragen en kunnen jongeren gericht verder geholpen worden.

SOA-Sense Thermometer Oost-Nederland
Het totale aantal SOA consulten in de regio Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) is fors toegenomen. Dit blijkt uit de regionale `SOA-Sense Thermometer` die – in navolging van de landelijke ‘RIVM thermometer` – is uitgebracht door de zes GGD`en van Oost-Nederland. In Twente is een stijging van het totaal aantal bezoekers van een SOA spreekuur zichtbaar van 17% ten opzichte van 2008. Het aandeel jongeren is precies 40%. Vergeleken met de rest van Nederland bezoeken in Gelderland en Overijssel veel jongeren het SOA spreekuur. Dit bevestigt voor de samenwerkende GGD`en in de regio Oost het belang van de SOA spreekuren voor deze groep. Ook in Twente was afgelopen jaar een duidelijke toename van de spreekuurbezoeken zichtbaar.

Een mogelijke verklaring voor het hoge aandeel jongeren is de kleinschalige en klantgerichte aanpak, waardoor jongeren over hun drempelvrees heen komen om de spreekuren te bezoeken. Het verbinden van seksualiteitszorg (Sense) aan SOA spreekuren biedt meer mogelijkheden om jongeren – in het kader van hun seksuele gezondheid – op een passende en laagdrempelige manier te helpen. Hierbij helpt de intake aan de telefoon, waarbij niet alleen over SOA, maar ook over Sense, dus seksualiteit, gesproken wordt.

SOA in Twente
Qua SOA vindpercentages laten de cijfers in Oost-Nederland een beeld zien dat vergelijkbaar is met de landelijke RIVM cijfers: een duidelijke toename van het aantal gonorroe-infecties (30% meer gediagnosticeerde gonorroe-infecties dan in 2008) en een daling van het aantal positieve syfilis-testen. Chlamydia is ook in Oost-Nederland de meest gediagnosticeerde SOA: 11% van de cliënten had een Chlamydia infectie. In Twente zien we een stijging van Gonorroe sinds 2007. Het SOA vindpercentage was in 2009 bij de GGD Regio Twente 15,2 %. Dit betekent dat bij één op de zes á zeven bezoekers van de SOA poli een SOA wordt gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier