GGD Regio Twente start in april met vaccineren

0
615

Vaccinaties baarmoederhalskanker weer van start

Op 6 april 2010 starten in Twente de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie is voor alle meisjes die zijn geboren in 1997. Voor meisjes die zijn geboren in 1993 tot en met 1996 is er dit voorjaar een laatste mogelijkheid om de serie van drie prikken af te maken of alsnog te starten en vervolgens de serie af te ronden.

De meisjes krijgen drie prikken. Een maand na de eerste prik volgt de tweede en vijf maanden na de tweede prik volgt de laatste. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.
De vaccinaties worden uitgevoerd door GGD Regio Twente in een groot aantal gemeenten in Twente. De meisjes die voor de vaccinatie in aanmerking komen en hun ouders ontvangen deze week een uitnodiging.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door varianten van het HPV-virus waartegen niet gevaccineerd wordt. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

Prik en bescherm
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Voor algemene vragen kan gebeld worden met een landelijk, gratis informatienummer: 0800-301805.

Het oproepschema staat op de website van GGD Regio Twente (www.ggdregiotwente.nl). Ook heeft de GGD Regio Twente een informatielijn voor vragen over het oproepschema. Op werkdagen van 9.00-13.00 uur is de informatielijn: 053 4876890 bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier