Gemeentebelangen Twenterand: De jeugd wordt weer de dupe door nieuwe bezuinigingen

0
693

logogemeentebelangen_twenterand_240De fractie van Gemeentebelangen Twenterand is niet te spreken over de gepresenteerde Voorjaarsnota 2010 door het college van burgemeester en wethouders. Wederom wordt de jeugd de dupe op belangrijke terreinen als sport, scouting, muziek, cultuur, inlopen en peuterwerk. “Het is de jus op onze samenleving. Bezuinigen hierop stuit ons tegen de borst”, aldus Gemeentebelangen.

Fractievoorzitter Engels: “Dat steeds de jeugd de dupe wordt door toedoen van het college zegt veel over de visie van dit college.” Dat burgemeester Koetje over ‘zijn` nota trots is valt Gemeentebelangen tegen. Koetje zei onlangs dat er sprake is van een weloverwogen nota en het leek de burgemeester voor raadsfracties ondoenlijk om tot een andere aanpak te komen. Wat Gemeentebelangen betreft komt die andere aanpak er juist wel.

De samenvoeging van de gemeenten Den Ham en Vriezenveen in 2001 en het centraliseren van het gemeentehuis zou leiden tot kostenbesparingen. Dit werd de raad door het college voorgehouden toen er geld vrijgemaakt moest worden voor de verbouwing van het gemeentehuis. Gemeentebelangen constateert nu het tegendeel. Het college blijft geld uitgeven aan haar eigen organisatie. Omdat de gemeente in vergelijking met andere gemeenten nog wat in te halen heeft komen er steeds meer ambtenaren bij, zo wordt de raad voorgehouden. Engels: “Als we zo gaan redeneren, laten we dan ook kijken op andere fronten in onze gemeenschap. Maar daar worden geen extra middelen voor uitgetrokken of juist extra bezuinigd.”

Volgens Gemeentebelangen is nieuw beleid al jaren het toverwoord. Met dat nieuwe beleid wordt het bestaande beleid teniet gedaan. De verhouding is volgens Gemeentebelangen zoek. “Gemeentebelangen vindt dat wij moeten koesteren wat we hebben. Dus niet afbreken. Vooral niet in deze moeilijke tijd”, aldus de fractievoorzitter.

Engels zegt de jeugdledensubsidie voor sportverenigingen in stand te willen houden. Het jeugdwerk en de -inlopen moeten minimaal op niveau van 2008 blijven. Ook de bezuiniging op het leerlingen- en gymvervoer mag in de ogen van Gemeentebelangen geen doorgang vinden. “Allemaal belangrijke zaken, vooral in een plattelandsgemeente als Twenterand”, aldus Engels.

Het stoort de partij in hoge mate, dat verenigingen en organisaties zo slecht door het college worden geïnformeerd over de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen. Het college volstaat met de mededeling, dat dit pas bekend wordt nadat de raad de voorjaarsnota 2010 heeft vastgesteld.

Verder zegt Engels niet te willen schrappen in de budgetsubsidies voor o.a. het peuter- en gehandicaptenwerk, muziekverenigingen, scouting, welzijn, maaltijdvoorzieningen en de musea. Het college wil daar 150.000 euro op bezuinigen. Daar gaat Gemeentebelangen niet mee akkoord. Hierop is de afgelopen 5 jaar al op gekort door bij de indexering de 0-lijn te hanteren, terwijl de prijzen fors zijn gestegen. Het voorstel van het college om vanaf volgend jaar toch te indexeren vindt Gemeentebelangen prima, maar de achterstand die is opgelopen blijft. “Daarom past hier een nieuwe bezuinigingsronde zeker niet”, aldus Gemeentebelangen Twenterand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier