De gemeente Twenterand gaat duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van het niet verlengen van grafrechten. Gebleken is dat het onduidelijk is wat er met het graf gebeurt als mensen er voor kiezen de grafrechten niet meer te verlengen. Wethouder Engberts hierover: “Het is onze verantwoordelijkheid om over een onderwerp als dit heel zorgvuldig met betrokkenen te communiceren.”
Grafrechten worden in eerste instantie voor 30 jaar verleend. Aan het eind van die termijn kunnen de rechthebbenden de grafrechten verlengen met een periode van 10 jaar. In dat geval blijft het graf uiteraard bestaan. Een andere optie is om af te zien van verlengen. In dat geval gaat de gemeente het graf nu bovengronds ruimen.
Alsnog verlengen?
Sinds 2005 zijn er op begraafplaats Dennenhof in Den Ham zo’n 150 graven, waarvan de grafrechten door de jaren heen zijn verlopen. De rechthebbenden van deze graven hebben destijds allemaal een brief ontvangen van de gemeente, waarin hen werd gevraagd of ze het grafrecht al dan niet wilden verlengen. De mensen die er toen voor hebben gekozen de grafrechten niet te verlengen, krijgen nu nogmaals een brief waarin hen de mogelijkheid wordt geboden om alsnog voor verlenging te kiezen of er vanaf te zien. Als ze niet willen verlengen, wordt het graf bovengronds geruimd. Dat betekent dat de steen tijdelijk wordt opgeslagen. Op basis van de beheerverordening mag en zal de gemeente dit ook doen. Hiermee wordt eventuele rechtsongelijkheid voorkomen, want graven blijven bestaan als er grafrecht op ligt. Worden de grafrechten niet verlengd, dan wordt het graf bovengronds geruimd. Bovendien kan in een later stadium ook ondergronds geruimd worden. Als in de toekomst van graven de rechten verlopen, wordt voortaan ook deze werkwijze gehanteerd.