GBT vreest toekomst openbaar onderwijs

0
650
TWENTERAND – “Het is een zooitje bij Stichting Roos. Als er niet snel drastische veranderingen worden doorgevoerd, moeten wij als gemeente over 1 of 2 jaar tekorten gaan dekken”, aldus de fractie van GemeenteBelangen Twenterand. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor het openbaar onderwijs in Twenterand. Daarom wil GBT dat er hard ingegrepen wordt, want de gemeente is als toezichthouder eindverantwoordelijk.

St. Roos is een overkoepelend orgaan van het regionaal openbaar onderwijs in de gemeenten Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten en Twenterand. Voor Twenterand gaat het om de basisscholen Westerweilandschool in Vriezenveen, De Blokstoeke in Westerhaar en De Schakel in Vroomshoop.

Tijdens het laatste agendapunt in het raadsdebat van vorige week woensdag over St. Roos deed GBT uit de doeken wat er allemaal mankeerde aan deze onderwijsstichting. Zo is er sinds 2007 een groeiend negatief resultaat van 37 duizend euro naar 355 duizend euro in 2009. En in 2010 wordt opnieuw een verlies verwacht.

Van het oorspronkelijke `Eigen Vermogen` van 1 miljoen euro is nog maar 25 tot 30% over. Het weerstandsvermogen, om klappen op te kunnen vangen, en het onderhoudsfonds voor gebouwen is ontoereikend. Wethouder Jan Binnenmars gaf in een reactie aan de zorgen van GBT grotendeels te delen, maar heeft nog wel vertrouwen in St. Roos.

GBT heeft nog steeds grote twijfels, omdat het management en bestuur van St. Roos te positieve aannames heeft opgenomen in de meerjarenbegroting tot en met 2014. Zoals een stijgend leerlingaantal, terwijl een dalende trend te zien is. Met het waarschijnlijk afschaffen van de vergoeding bestuur en management als ook de eventuele rijksbezuinigingen wordt geen rekening gehouden.

De overige fracties hoorden met verbazing de slechte berichten over het `dossier St. Roos` aan naar aanleiding van het spitwerk van GBT. Men erkende het dossier niet zo grondig te hebben bestudeerd, maar beloofden dit alsnog te doen voor de raadsvergadering op 14 december (DeltaFM)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier