Eerste team incasseert nieuwe nederlaag

0
648

Op de zaterdag na de hevige storm Eunice nam het eerste team het op tegen WSDV uit Wageningen. Het werd hoog tijd om punten te pakken voor de Westerhaarders die het hele seizoen al wind tegen lijken te hebben. Dat het huidige damseizoen resultatief bepaald niet om over naar huis te schrijven is voor het eerste team was al enkele rondes duidelijk. In Wageningen werd er echter wel een heel bedenkelijk hoofdstuk toegevoegd aan het boek ‘gemiste kansen’.
Op papier leek het allemaal redelijk in evenwicht. Wellicht was Wageningen nipt favoriet doordat zij met Alexander Schwarzman en Jan Groenendijk twee grootmeesters van de buitencategorie konden opstellen. Die favorietenrol verdampte al enigszins toen Jan van Dijk laatstgenoemde van scoren afhield. Tegen zijn natuur in hield Van Dijk het rustig, maar dat zorgde er wel voor dat Schwarzman geen enkele kans creëerde en zelf remise moest aanbieden. Hiervoor waren er al twee snelle remises. Martijn de Leeuw en Gerbrand Hessing deden het rustig aan en dat gold ook hun tegenstanders Koos van Amerongen en Heike Verheul. Op één van de kansborden was vervolgens een teleurstellende uitslag. Marino Barkel nam het op tegen Ester van Muijen, niet de meest favoriete tegenstander van WvM. Barkel wist met sterk spel gunstig klassiek af te dwingen en het zag er zeer goed uit. Van Muijen wurmde zich echter door de mazen van het net heen naar remise. Edwin Twiest voegde vervolgens een remise toe aan het totaal middels een partij in klassiek stramien tegen Johan Sterrenburg.
Bij deze 5-5 tussenstand leek een resultaat in de maak, maar juist toen kregen de Westerhaarders twee behoorlijke tikken. Als eerste had Peter Hoopman de lastige taak om Jan Groenendijk te bestrijden. Hoopman was echter niet van plan om zich te verstoppen en knalde er vol in met een Roozenburg-aanval. Dat leverde leuk analysemateriaal op voor na afloop maar in de wedstrijdpraktijk kwam Groenendijk steeds beter te staan en won uiteindelijk met een zetje. Vervolgens leed Bert Aalberts een pijnlijke nederlaag. Zijn tegenstander Marcel Monteba nam in de opening een sterke centrumaanval. Kansen om de centrumaanval te bedreigen kwamen er niet door het oplettende spel van Monteba waardoor Aalberts uiteindelijk behoorlijk hardhandig van het bord werd gezet.
Met de 5-9 achterstand was er haast geboden. Geluk voor de Westerhaarders was dat in de drie resterende partijen belangrijk voordeel was, zodat in het gunstigste geval zelfs nog een overwinning mogelijk was. Deze droom spatte echter uiteen. Eerst zag Niek Kloppenburg zijn perspectiefrijke aanval tegen Matthias de Kruijf niet doorslaan, en vervolgens kwam ook Herman Hilberink in zeer voordelige stelling niet tot het beste plan tegen Machiel Weistra. Daarmee had Wageningen al gewonnen en was de op doorzettingsvermogen behaalde overwinning van Yuen Wong op Robert-Jan van Steenbergen alleen nog interessant voor de statistieken.
Na dit 11-9 verlies is het eerste team afgedaald naar de tiende plaats. Met nog drie wedstrijden te gaan slinkt de tijd om los te komen uit het degradatiemoeras. In de wedstrijd tegen het ijzersterke Huissen zou een stunt derhalve meer dan welkom zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier