Defibrillatoren in alle kernen

0
722

medtronicdefibrillator_355
VRIEZENVEEN – Risico vandalisme en diefstal groot; daarom in gesloten kasten.

De kernen Vriezenveen, Westerhaar, Vroomshoop, Geerdijk, De Pollen en Bruinehaar krijgen allemaal een automatische externe defibrillator (AED).

De kern Den Ham had sinds 2006 in het kader van een proefproject vier defibrillatoren en houdt er twee.

Om leren om te gaan met een defibrillator kunnen de inwoners van de gemeente een gratis cursus volgen die wordt verzorgd door Ambulance Oost. Er is plek voor 522 cursisten.

De plaatsing van een defibrillator in alle kernen is een uitvloeisel van de proef die in Den Ham is genomen. Dat was een proef van Ambulance Oost in het kader van het projectplan Lekenhulpverlening Platteland. Het uitgangspunt daarbij is, dat bij een hartstilstand elke seconde telt en ambulancehulp te laat kan zijn.

Het gemeentebestuur wil nu elke kern van de gemeente met een defibrillator toerusten. De gemeente sluit daarvoor een leasecontract met het bedrijf Vivon, de leverancier van de defibrillatoren. Den Ham houdt twee defibrillatoren die in 2006 zijn gekocht.

De gemeente denkt met 522 plekken ruim voldoende opleidingsmogelijkheid te hebben om vrijwilligers te laten omgaan met een defibrillator. De ervaring in Den Ham heeft uitgewezen dat zich daar 28 mensen meldden voor de cursus.

Het plan voor plaatsing van de defibrillatoren moet nog worden uitgewerkt met organisaties. Voor Bruinehaar en De Pollen zijn dat de verenigingen Plaatselijk Belang, voor Vriezenveen, Vroomshoop/Geerdijk, Westerhaar en Den Ham de EHBO-afdelingen.

Punt van bespreking is ook nog de plek waar de defibrillatoren komen te hangen. Omdat de apparaten in de openbare ruimte hangen, is het risico van vandalisme en diefstal hoog. Daarom is al wel duidelijk dat de defibrillatoren in Twenterand niet in open kasten zonder slot zullen worden geplaatst.

Want de verzekering van een defibrillator die in een open kast hangt, is duurder dan de aanschaf van het apparaat. Verzekering van een defibrillator in een gesloten kast kost 1,5 procent premie van de aanschafwaarde. De leverancier garandeert bij een gesloten kast vervanging van het apparaaat in geval van diefstal. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier