Dammers Witte van Moort gaan onderuit

0
1704

 

In de zesde ronde van de clubcompetitie kreeg het eerste team van damclub Witte van Moort bezoek van VBI Huissen. Een sterk team zonder echt zwakke plekken en met flink scorend vermogen. Vorig jaar werd het in Huissen 10-10 waardoor er toch met flink vertrouwen naar deze wedstrijd werd toegeleefd.

De score werd geopend door Vadim Wirny. Tegen collega-grootmeester Alexander Baljakin gingen de schijven in hoog tempo de doos in waarna de vrede werd getekend. Beide teams konden op deze manier wel zeggen dat de sterkste speler van de tegenstander was geneutraliseerd. Helaas kwam een andere Huissense top-grootmeester wel tot een tweepunter. Nadat Marino Barkel zich in een halve hekstelling liet nemen door de Letse grootmeester Guntis Valneris ging het van kwaad tot erger. Barkel probeerde met een gevaarlijke binding onder de druk uit te komen waarna Valneris zijn tijd benutte om de winst uit te rekenen en op het bord te brengen.

De Westerhaarders moesten toen dus al op de pedalen maar het was niet helemaal duidelijk waar eventuele winstpartijen vandaan moesten komen. Bert Aalberts kwam weliswaar goed uit de opening tegen Wouter Ludwig maar in het middenspel ruilde hij eigenhandig de hekstelling weg waarna het Ludwig geen moeite kostte de boel in evenwicht te houden. Ook Gil Salomé kwam niet tot bijzondere kansen tegen Jos Stokkel. Salomé was in de aanval maar nadat deze was afgebroken ging de stand naar remise toe, waarbij de laatste zet van Stokkel nog wel het bekijken waard is. Odin Mol had het initiatief tegen Geert van Aalten maar de ervaren Huissense grootmeester heeft ongetwijfeld voor hetere vuren gestaan en schoof ongestoord naar remise toe.

Halverwege de wedstrijd was de achterstand nog altijd op de borden. Ook Peter Hoopman lukte het niet om hier wat aan te doen. Hij zag in dat er weinig eer viel te behalen aan het omsingelen van de aanval van Jasper Lemmen en brak succesvol af, met remise als gevolg. Jan van Dijk nam het op tegen Joost Hendriksen. Van te voren werd deze paring als kansrijk ingeschat voor Westerhaar, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Jan moest in het eindspel zelfs nog spitsroeden lopen om remise te pakken. De wedstrijd leek vervolgens beslist te worden. Gerbrand Hessing was aan het omsingelen tegen Gerard Jansen. Een gevaarlijke optie tegen deze grootmeester, maar niet eentje die per se verkeerd had hoeven uitpakken. In de partij ging het wel mis en werd Hessing behoorlijk overspeeld.

Ondanks de 10-6 achterstand was een resultaat nog altijd niet uitgesloten. Zowel Yuen Wong als Herman Hilberink hadden goede winstkansen tegen hun tegenstanders. Wong had na een spannende partij een schijf geofferd tegen damtrainer Johan Krajenbrink met positionele compensatie. Toen Krajenbrink weigerde deze schijf tijdig te retourneren kwam Wong tot zeer groot voordeel. Nadat hij in ieder geval een concrete winst miste verzandde de partij teleurstellend in remise. Huissen had daarmee al gewonnen en daarmee deed de partij van Hilberink er niet echt meer toe. Uiteindelijk kwam ook Hilberink niet tot winst, zijn aanval werd net voldoende gepareerd door Fred de Koning: remise. Eindstand 8-12. Over twee weken speelt het eerste de laatste wedstrijd van het kalenderjaar uit in Culemborg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier