Dag van de Mantelzorg 2008

0
660

img_0144_foto_dag_van_de_mantelzorg_3_320x200_267Steunpunt Informele Zorg wordt Steunpunt Mantelzorg

Dit jaar vond voor de tiende keer de Dag van de Mantelzorg plaats. Op meer dan 220 plaatsen in Nederland zijn tal van aktiviteiten georganiseerd om mensen die langdurig zorgen voor iemand uit de naaste omgeving in het zonnetje te zetten.
In de gemeente Twenterand waren mantelzorgers uitgenodigd door het Steunpunt Informele Zorg Twenterand.

De sfeer was goed. Er waren 120 mantelzorgers aanwezig.
De ontvangst was ongewoon: 2 zwervers wachtten de gasten bij de deur op met een spandoek: “omzien naar elkaar? Ik zoek een mantel die zorgt dat ik het niet koud heb…Bent u die mantelzorger?” Ze hadden een winkelwagen met naar later bleek de bingo prijsjes bij zich.
Mariette Huis in `t Veld, coördinator van de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel waarvan het Steunpunt deel uitmaakt, heette ieder namens het Steunpunt van harte welkom. In het Steunpunt werken vele organisaties in zorg en welzijn samen (Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, Zorginformatiepunt, SOOT, Platform Gehandicapten, Stichting Terminale Thuiszorg Almelo e.o., Alzheimervereniging regio Twente, Rode Kruis afd. Twenterand, Zonnebloem Den Ham, Vrijwillige Hulpdienst Vriezenveen, Gemeente Twenterand, MEE Ijsseloevers, Thuiszorg NoordWest Twente/Zorgaccent, Caro Care, Meulenbelt Zorg, Reggeland Zorgvoorzieners en het Diaconaal Platform Twenterand).
Tijdens de lunch werd er volop gepraat. Het is fijn om te horen dat anderen in eenzelfde situatie verkeren. Samen sta je niet alleen.
Wethouder Binnenmars las tussen de lunch door een verhalenbingo voor. Hij ontpopte zich als een heuse entertainer. Ook sprak hij vanuit de gemeente zijn waardering uit voor de ondersteuning die mantelzorgers elke dag geven aan hun naaste die ziek is of een beperking heeft. Omzien naar elkaar dat is wat mantelzorgers dagelijks doen.
De prijsjes voor de bingo waren beschikbaar gesteld door de plaatselijke middenstand en het Steunpunt Mantelzorg. Op deze manier spraken ook zij hun waardering uit voor het mantelzorgen.
Ook werd de nieuwe naam voor het Steunpunt onthult. Geen Steunpunt Informele Zorg meer maar in het vervolg Steunpunt Mantelzorg. Een naam die duidelijker aangeeft voor wie de ondersteuning van het Steunpunt bedoeld is, namelijk de mantelzorger. De gemeente heeft in het kader van de campagne “Omzien” en het rapport “Verborgen Zorgen”, samen met de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel een nieuwe folder voor het Steunpunt ontwikkeld. Doel is om een grotere groep mantelzorgers te bereiken. Er zijn nog (te)veel mensen in de gemeente Twenterand die mantelzorger zijn zonder dat ze het beseffen. Als je niet weet dat datgene wat je doet mantelzorg is, weet je ook niet dat er ondersteuning door het Steunpunt Mantelzorg mogelijk is.
Met nog een verloting op het eind kwam er een eind aan een fijn middagje uit. Een middag waaruit waardering en erkenning sprak en waarbij er energie opgedaan is om de zorgtaken voort te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier