College beraadt zich op toekomst bibliotheekwerk in Twenterand

0
701

In opdracht van de gemeenteraad van Twenterand heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de toekomst van het openbaar bibliotheekwerk in onze gemeente. Dit heeft geresulteerd in het plan ‘Wijs met uw bibliotheek – Fysiek en digitaal: altijd in de buurt’. Op 1 november is dit plan gepresenteerd aan de gemeenteraad. Eén van de belangrijkste conclusies is dat vernieuwen en behouden van de vier bibliotheekvestigingen niet mogelijk is met de huidige gemeentelijke bijdrage die de bibliotheek ontvangt. “Een conclusie die vraagt om een zorgvuldige afweging en in lijn met het advies gaan we daar in ieder geval het eerste halfjaar van 2011 voor gebruiken,” aldus wethouder Koster.  In dit plan wordt de toekomst van de bibliotheek beschreven. De bedoeling is dat voor de zomervakantie 2011 een definitief besluit worden genomen over de toekomst van het openbaar bibliotheekwerk in onze gemeente.  

Vernieuwen en basis behouden

 Belangrijke onderdelen van het plan zijn het vernieuwen van de bibliotheek en het behoud van de bibliotheekvestigingen in de vier kernen Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het vernieuwen houdt in dat de bibliotheek wordt ingericht als ‘winkel’. Dit betekent een aantrekkelijke inrichting en een uitdagende presentatie van materialen. Daarnaast biedt de nieuwe bibliotheek een actuele collectie die aansluit bij de wensen van de klant. Het doel van deze vernieuwing is meer klanten trekken en het aantal uitleningen verhogen.Daarnaast is het college van Burgemeester en wethouders van mening dat voor de leefbaarheid de basisvoorzieningen in de dorpen behouden moeten blijven. De bewoners van de kernen hebben de voorzieningen in de buurt en er blijft gelegenheid om elkaar in het dorp te ontmoeten.  

Kosten

 De genoemde maatregelen zijn niet mogelijk zonder verhoging van de gemeentelijke bijdrage aan de bibliotheek. Wethouder Koster is zich daarvan bewust, maar refereert tegelijkertijd aan de financiële situatie waarin ook de gemeente Twenterand zit: “Je kunt je geld maar één keer uitgeven, zeker nu. Maar wij hebben wel in ons coalitieakkoord staan dat we de basisvoorzieningen in stand houden, dat doen we dus ook. Betekent wel dat we goed moeten kijken hoe we invulling kunnen geven aan de adviezen uit het rapport.”  

De volgende vragen staan voor het college de komende tijd centraal:

-  gaan we fors investeren in het vernieuwen en behouden van de vier bibliotheekvestigingen?
-  gaan we investeren in behoud van de kwaliteit van de bibliotheekdiensten in de belangrijkste vestigingen, waarbij het sluiten van één van de kleinere vestigingen onvermijdelijk is?
-  besteden we de beschikbare gelden aan behoud van alle bestaande vestigingen met verminderde dienstverlening, waardoor er geen of nauwelijks ruimte is voor bibliotheekvernieuwing? Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand hoopt voor de zomer van 2011 met een besluit over de toekomst van de bibliotheek in Twenterand te komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier