Carbid schieten in Twenterand aan banden

0
1469

img-1897-kopie.jpgEr komen in de gemeente Twenterand regels voor het schieten met carbid. Het is de bedoeling dat er nog voor de jaarwisseling afspraken worden gemaakt over wat wel en niet mag.

Een motie van GBT (met steun van D66 en SGP) over dit onderwerp werd dinsdagavond tijdens de raadsvergadering aangehouden in afwachting van een nieuwe APV waarmee het college van burgemeester en wethouders nog voor de jaarwisseling komt. In deze APV ook regels over wat wel en niet mag met betrekking tot carbidschieten.

Aanleidingen voor de indieners van de motie zijn onder andere klachten bij verzorgingshuizen. Ook is Twenterand naar verluidt de enige gemeente in Overijssel waar nog niets is geregeld met betrekking tot carbidschieten. Met de motie willen de indieners verder voorkomen dat de carbidschieter straks verstrikt raakt in een woud van regels.

De overige partijen in de raad bleken minder enthousiast over de motie. Zo gaf Chris Walraven van de VVD aan: “Er zijn plekken waar het nu goed gaat, maar waar het dan niet meer zou mogen”. Overigens vinden alle partijen wel dat er goede afspraken over het carbidschieten in Twenterand moeten worden gemaakt om uitwassen tegen te gaan.

De indieners van de motie willen dat het college

Introductie scheiding

onder andere het volgende in de nieuwe APV gaat verwerken: – Carbidschieten is alleen toegestaan op 31 december tussen 10.00 en 02.00 uur nieuwjaarsnacht; – Het is niet toegestaan carbid te schieten op of aan de openbare weg; – Het schieten met carbid op grond is niet toegestaan zonder toestemming van grondeigenaren of grondgebruiker; – Er mag slechts worden geschoten in de richting welke tegengesteld is aan de richting van: de dichtstbijzijnde woonbebouwing of andere bebouwing waarin verblijf gehouden wordt, een vogelbeschermingsgebied, een stiltegebied, een voorziening voor het houden van dieren; – Omdat een nieuwe APV nog niet voor eind dit jaar in werking treedt, voor 31 december 2014 alvast de afstandscriteria te hanteren vanaf de plek waar het carbidschieten plaatsvindt tot: * woonbebouwing en kerken: 150 meter, * verpleeg- en/of verzorgingstehuizen: 300 meter, * een voorziening waar dieren gehouden worden: 200 meter; – Het object waarmee carbid geschoten wordt mag de maximale literinhoud niet meer bedragen dan 40 liter (bijvoorbeeld melkbus); – Het maximum aantal objecten per ‘schietplek’ vast te stellen op 10.

 

De indieners van de motie constateren dat als gevolg van strengere regelgeving met betrekking tot het afsteken van met name (knal)vuurwerk en het duurder worden ervan, er steeds meer met carbid geschoten wordt. En dat er binnen het bestaande APV onvoldoende mogelijkheden zijn voor een adequate handhaving van de veiligheid bij carbidschieten, waarbij uiteraard het bestrijden van excessen en onveilige situaties het centrale doel dient te zijn. (Bron: www.twenterandnieuws.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier