Advies GGD-en bij warm weer

0
2258

2862010_185815_732Houd hoofd en woning koel komende dagen

Enschede – De komende dagen blijft het warm weer. Het KNMI voorspelt dagelijks een temperatuur die boven de 25 graden ligt. Naar verwachting houdt dit weertype meerdere dagen aan. De afdeling Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland en GGD Regio Twente geeft naast een aantal algemene gezondheidstips, ook de nodige preventieve adviezen.

Vooral voor mensen die hun huis niet uit kunnen en jonge kinderen die nog niet voor zichzelf kunnen zorgen, kan langdurige hitte gezondheidsrisico`s met zich meebrengen. Een binnentemperatuur vanaf 26 graden is niet alleen hinderlijk, het is gevaarlijker dan men meestal denkt. Het lichaam moet meer inspanning leveren om de warmte kwijt te raken en hart en longen worden extra belast.

Vooral voor ouderen die nog alleen wonen en niet meer zo mobiel zijn, is het riskant. Dat geldt des te meer wanneer familieleden en verzorgenden op vakantie zijn. Ook bepaalde ziektes (o.a. COPD) zorgen voor een toegenomen vatbaarheid voor hitte.

Wanneer het dagen achter elkaar warm is, stijgt de temperatuur van woningen elke dag verder. Dat begint al `s ochtends. Het is dan ook zaak om, zodra de zon naar binnen schijnt, de buitenzonwering omlaag te doen. Om het huis te koelen moeten `s nachts de ramen, voor zover dit mogelijk is, wijd open. Als in de loop van de ochtend de buitenlucht warmer wordt, kunnen de ramen en roosters op de gewone ventilatiestand.

Meer adviezen die mensen kunnen opvolgen als het warm wordt, staat hieronder en op de website van GGD IJsselland www.ggdijsselland.nl/milieu–gezondheid (hitte) en GGD Regio Twente www.regiotwente.nl. Ook kunt u zich via de website van GGD IJsselland aanmelden voor de hittealarmering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier