Zondag 14 juni a.s. opent Het veenmuseum haar deuren

0
1841

Voor het eerst zal de compleet nieuwe uitstraling van het expositiegedeelte, waar de streekstaal een prominente plek heeft gekregen, aan het publiek getoond worden. Deze ingrijpende verbouwing is het resultaat van hard en doelgericht werken binnen korte tijd. Nadat Het Veenmuseum op 1 november 2019 haar deuren sloot voor de winterperiode werd door de vrijwilligers meteen de oude vloer gesloopt en vervangen door een geïsoleerde betonnen versie. De expositieruimte werd niet meer ingericht zoals het was. De oude inrichting heeft plaats gemaakt voor levensgrote foto’s, gemaakt tijdens de grootschalige vervening (1850-1950) in het gebied in en rondom de huidige Engbertsdijksvenen, een vernieuwde maquetteruimte met zwart plafond en speciale verlichting voor een betere sfeer, een prachtige nieuwe vloer en uitgelichte unieke artikelen. Kortom onze expositieruimte is eigentijds en uniek in zijn soort. Dit alles gerealiseerd door inzet van de vele vrijwilligers en met hulp van tal van bedrijven uit de naaste regio van het museum.

Het bestuur van Het Veenmuseum heeft verder in een recordtijd een Leader aanvraag gedaan en inmiddels toegekend gekregen. Deze subsidie, die voor de helft van het bedrag zal worden verstrekt door de Europese Unie (Europees landschapsfonds voor plattelandsontwikkeling), 25% door de provincie Overijssel en 25% door de gemeente Twenterand en voor de andere helft aangevuld met gelden en ureninzet van het museum zelf, stelt Het Veenmuseum in staat naast de reeds gerealiseerde herinrichting ook digitale middelen toe te voegen. Waarbij de streekstaal (Nedersaksisch) onderdeel zal gaan uitmaken van de expositieruimte in tekst, beeld en geluid.

Eerste grote streektaal-initiatief in Overijssel
Het Veenmuseum is het eerste grote initiatief in Overijssel waar dialect een prominente plek krijgt, vandaar ook de titel van de Leader aanvraag: “Oonze taal hef hier een daalderse plekke!” De eerste resultaten zijn al beperkt zichtbaar in de huidige expositieruimte en de website is inmiddels tweetalig gemaakt. In de loop van 2020 zullen o.a. digitale tafels en interactieve middelen het museum nog aantrekkelijker maken. Geïnteresseerden in de vervening, het ontstaan van natuurgebied De Engbertsdijksvenen en bezoekers die willen weten hoe dit mooie stuk Twente is ontstaan zullen bij Het Veenmuseum terecht kunnen voor alle informatie.
Bij de moderne uitstraling blijft één ding voorop staan: de informele, gezellige en hartelijke ontvangst van onze vrijwilligers (60 tot 80) met een kopje koffie of thee. De rondrit met het veentreintje langs de veenhuisjes over het eveneens gerenoveerde spoortracé is en blijft een aparte belevenis voor alle bezoekers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier