Westerhaar bestaat 31 juli 125 jaar!!!!

0
2659

logo_125jaarwesterhaar_250

Westerhaar-Vriezenveensewijk bestaat vandaag, op 31 juli 2010
 
125 jaar!


We hebben het al uitgebreid met elkaar mogen vieren, maar vandaag is het dan echt officieel. Ons mooie dorp bestaat 125 jaar. Voor de belangstellenden hebben we hieronder nog eens de historie op een rijtje gezet.

Geschiedenis

Het dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk is van oorsprong een veen- agrarisch dorp.
Er wordt door het Economisch Technisch Instituut Overijssel beschreven dat er rond 1850 twintig gezinnen in Westerhaar wonen.
Maar als stichtingsjaar wordt er 1885 aangehouden, dit omdat dan op 31 juli de eerste steen van de latere Rehobothschool wordt gelegd.

Van oorsprong was Westerhaar een verzameling losse boerderijen die op gepachte grond stond van het Klooster dat in Sibculo stond.
Later ontstond er door vervening van de Engbertsdijksvenen de plaats Vriezensewijk (1890).
Door de grootschalige vervening kwamen arbeiders ‘van buiten’, de meesten van hen kwamen vanuit Drenthe en Friesland, waar de vervening aan het eind van de 19de eeuw over zijn hoogtepunt heen raakte. Op zoek naar werk trok men naar Vriezenveensewijk en vestigden zich langs het Veenkanaal.

Informatie over de plaats en plaatsnaam

De naam Westerhaar is ontstaan uit een verbastering van “ten westen van de haar”.
In Sibculo was namelijk het Klooster gebouwd op een zandheuvel. Deze werd dan in die tijd ook wel “haar” genoemd.
Het klooster verpachte grond aan de boeren. Dit was inmiddels een kleine nederzetting geworden die men sinds die tijd Westerhaar noemde.

Het latere Vriezenveensewijk is ontstaan doordat er in die tijd kanalen ook wel wijken werden gegraven voor vervening van de Engbertsdijkvenen.
Vriezenveensewijk is dan ook een verbastering van een “wijk” aan de kant van Vriezenveen.
Hierdoor heeft de naam dan ook geen betrekking Vriezenveen. De Vriezenveensewijk werd vroeger ook wel geschreven met sch. Het staat bij inwoners ook bekend als de Wieke.

In de loop van de tijd zijn beide plaatsen naar elkaar toegegroeid.
Mede kwam dit doordat de Hervormde Kerk in 1920 tussen beide dorpen werd gebouwd.
Na meerdere ideeën (eerste initiatief in 1937) voor één nieuwe gezamenlijke plaatsnaam werd op aandringen van de provincie Overijssel in 1962 gekozen voor Westerhaar-Vriezenveensewijk, hoewel men door de lengte ook vaak Westerhaar gebruikt.

Westerhaar-Vriezenveensewijk is de langste samengestelde plaatsnaam van Nederland.

Inwoners

Door het harde werken en de vasthoudendheid van de inwoners is het dorp geworden wat het nu is. Het dorp heeft zich ontwikkeld tot een dorp met een sterke samenhang onder de inwoners.
Dit heeft ervoor gezorgd dat op eigen initiatief de bouw van zwembad de Plump en het gemeenschapcentrum de Klaampe gefinancierd kon worden.

Kulturhus

Westerhaar heeft sinds 23 mei 2007 een Kulturhus, die dezelfde naam draagt als het voormalig gemeenschapcentrum de Klaampe.
Het Kulturhus bergt sport, welzijn en cultuur, zorg, educatie en sociaal werk. Er is ook een zorgcentrum aangesloten bij het Kulturhus, wat uniek is.
Door initiatief van huisartsen, fysiotherapeuten, logopediste, opticien en meer, is er een uitstekende eerstelijns zorgvoorziening ontstaan.
Ook worden er spreekuren van ziekenhuizen uit Hardenberg en Almelo gehouden.

Veenmuseum

Het Veenmuseum is een klein buitenmuseum dat aan de Paterswal ligt. Het wordt onderhouden door vrijwilligers en bezoekers krijgen beeld van het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van rond 1880-1950. Bij het Veenmuseum zijn enkele veenhutten, een oude boerderij en winkeltje te zien zoals die aan het eind van de 19 eeuw voorkwamen. Via een wandelroute komen de bezoekers langs deze onderkomens. Ook rijd er een origineel veentreintje de bezoekers het terrein rond.

Engbertsdijkvenen

De Engbertsdijkvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar.
Vanuit Westerhaar is het gebied eerst op kleine schaal verveend. Na aanleg van kanalen en wijken in 1890-1895 werd het gebied op grote schaal verveend.
Een klein gebied van ongeveer 17 hectare is nog niet verveend en heeft nog de oorspronkelijke dikte van 4 tot 7 meter. Nederland heeft nog maar 25 hectare levend hoogveen en 17 hectare ligt hiervan in de Engbertsdijkvenen.
De Engbertsdijkvenen is zeer geliefd bij wandelaars en vogelliefhebbers.

Muziek

Sinds 1932 heeft Westerhaar een muziekverenging genaamd Soli Deo Gloria. De vereniging bestaat uit een fanfare (1932) en een drumband (1957). De muziekvereniging repeteert in het eigen gebouw aan de zwembadlaan, Domus.

Sport

In 1924 werd voetbalclub Victoria opgericht. In 1929 kwam hierbij Voetbal Vereniging Excelsior (V.V.E) erbij.
In 1950 werden beide clubs gefuseerd en voetbalvereniging Voorwaarts werd opgericht. Deze werd in 1966 Landskampioen Zaterdagamateurs.
Ook heeft Westerhaar een korfbalclub, genaamd SDO. Deze is in mei 1965 opgericht.
In 1965 is de Westerhaarse damclub opgericht. In de jaren negentig was damclub,Witte van Moort de grootste damclub van Nederland met ca. 140 leden.
De damclub is twee keer landskampioen in de hoogste divisie geweest, van het Nederlandse dammen.

Politiek

In 1972 is de lokale politieke partij, Gemeenschap Partij, in dit dorp ontstaan.
Kamerlid Sabine Uitslag 1973, CDA, is in dit dorp geboren.

Media

Op 1 januari 2007 is de lokale website, WesterhaarDigitaal opgericht. Dit is een succesvolle site voor en van de inwoners van dit dorp en ver daarbuiten. Vier vrijwilligers, gesteund door vele lokale sponsoren, zorgen ervoor dat de site up-to-date is met nieuws en beeldmateriaal over Westerhaar-Vriezenveensewijk.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier