Weer heerlijk genoten van het Sagenfestival met de kleinkinderen

0
687
Foto: Ben Schotman
Foto: Ben Schotman

Droog en een aangename temperatuur. Theater Turf kan met het Sagenfestival afgelopen zaterdag zowel op het weer, als op de belangstelling tevreden terugkijken. Het was een succesvolle eerste aftrap van haar culturele seizoen 2021/2022.
Het Veenmuseum aan de Paterswal in Westerhaar was ‘s avond het decor van de jaarlijkse vertellingen, spannende ontdekkingen en gezelligheid. De sfeer die we kennen van het Sagenfestival.
Rasvertellers Thea Kroese en Hidde Visser vertelden mooie, humorvolle verhalen aan een goed opgekomen publiek. Kroese had als storyteller het winkeltje als podium. Zij liet haar gehoor onder meer lachen over de sprookjes van Godfried Bomans, terwijl zij ook de verhalen over het Twentse leven in de historie uit de doeken deed.
Hidde Visser had als podium het veenhuisje, aan de westkant bij de schaapskooi. Hij vertelde het waar gebeurde verhaal van boer Herman in de Weitemanslanden. Een spannende geschiedenis van een inhalige boer. Weliswaar ingetrouwd en dus ‘van de koale kaante’, maar ondanks dat maakte boer Herman het de anderen wel heel erg moeilijk. Wat hem uiteindelijk niet echt goed bekwam.
De belangstellenden werden al wandelend over het Veenmuseum ook af en toe belaagd door Witte Wieven. Niet echt gevaarlijk voor het publiek, maar het was wel oppassen. Want de witte -overigens prachtig uitgedoste- wieven probeerden uit te vissen of ‘het kind nog in de mens‘ zat. Met hun witte kinderwagen vol poes en snoep doken zij overal op. Een aantal leden van het muziektheater Servus in Almelo figureerden ook overal. Gestoken in passende kledij kon men de jeugd bijvoorbeeld hier en daar op het park waarnemen terwijl zij aan het turf stapelen waren.
Er gebeurde dus veel tijdens het Sagenfestival, waar ook de heks niet ontbrak deze keer. In de boerderij op de deel verzorgde zij de hongerigen met soep. Iets verderop, op het terras van het museum, kon iedereen wat drinken en eten, terwijl een accordeonspeler dit uitrustplekje van gezellige en stemmige muziek voorzag.
“Weer heerlijk genoten van het Sagenfestival met de kleinkinderen”, aldus een bezoekster. “Jullie hadden het weer mooi voor elkaar”. Een andere bezoeker constateerde met een grijns dat het Veenmuseum normaal een plek is waar een bezoek meer dan waard is. “Maar vanavond bij het Sagenfestival ging het bijna mis. Ik kon ter nauwernood aan de witte wieven ontsnappen ….”.
Theater Turf organiseerde dit Sagenfestival voor de zevende keer. Daarbij hielpen veel vrijwilligers van het Veenmuseum mee om er weer een geslaagd festijn van te maken. De twee treinen werden allebei ingezet. Feestelijk verlicht, waardoor ze telkens zichtbaar waren in het landschap. Voor zowel de ouderen als de jongeren altijd een plezierig ritje. Maar omdat het mooi droog weer was konden velen ook lopend het traject afleggen in het al snel donker wordende park.
Het bestuur van Theater Turf kijkt dik tevreden terug op deze eerste aflevering van haar programma dit jaar.
Het volgende evenement, TenX9, is op woensdag 20 oktober bij café De Piep’n aan het Oosteinde. Verhalen vertellen staat ook deze avond weer centraal. Maar nu mag iedereen zich opgeven om zelf te vertellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier