Vier oplaadpunten elektrische auto-s in Twenterand

0
775

Gemeente doet mee aan pilot.

De gemeente Twenterand krijgt vier gratis oplaadpunten voor elektrische auto’s. In de kernen Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop, Vriezenveen en Den Ham worden oplaadpunten geplaatst en parkeerplaatsen hiervoor ingericht. Voor wethouder duurzaamheid André Idzinga betekent het plaatsen van de oplaadpunten een stimulans voor het gebruik van elektrische auto’s: “Er zijn nog te weinig mogelijkheden om elektrische auto’s op te laden. Het plaatsen van deze punten, maakt de keuze voor een elektrische auto aantrekkelijker en daarmee dienen we het milieu.”

Officieel is het zo dat er één oplaadpunt met twee aansluitingen per 20.000 inwoners kunnen worden aangevraagd. Dit zou betekenen dat Twenterand twee oplaadpunten met in totaal vier aansluitingen kan krijgen. “Maar omdat we vier grotere kernen hebben, heb ik gevraagd om vier oplaadpunten geplaatst te krijgen en dat verzoek is gehonoreerd,” aldus Idzinga.

Landelijk 10.000 oplaadpunten
De Stichting E-laad.nl heeft de gemeente Twenterand verzocht deel te nemen aan de pilot voor het plaatsen van vier oplaadpunten in de gemeente. Hiermee wil de stichting het gebruik van de elektrische auto’s bevorderen door het plaatsen van ca. 10.000 punten door het hele land. Hoe meer oplaadpunten er dus zijn, hoe beter de spreiding. Van die 10.000 oplaadpunten kunnen er 2.000 gratis worden aangevraagd door overheden, die dan kosteloos kunnen worden geplaatst. Twenterand maakt hier gebruik van met vier oplaadpunten. De overige 8.000 oplaadpunten kunnen opgevraagd worden door particulieren die in het bezit zijn van een elektrische auto. Zij kunnen een oplaadpunt bij de eigen woning laten plaatsen.

Met een speciale pas, kan de bezitter van een elektrische auto in het hele land gratis ‘tanken’ bij alle vergelijkbare oplaadpunten. Zo’n pas kost € 100,- per jaar en dat zijn dan ook de enige kosten die aan het opladen verbonden zijn.

Nog voor de zomervakantie worden de precieze locaties van de oplaadpunten bepaald en worden ze geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier