Twenterand - Ondanks tegenvallend resultaat van hergebruik.
Maar toch vinden de fracties van het CDA en Lokaal Liberaaal Twenterand (LLT) dat de gemeente daarmee door moet gaan. Dat bleek gisteravond in het raadsdebat dat in het gemeentehuis in Vriezenveen is gehouden.
Het bedrijf Knowaste in Arnhem, waar de papieren luiers werden gerecycled, is een paar maanden geleden failliet gegaan. Het systeem van gescheiden inzameling van papieren luiers, waarmee de gemeente Twenterand in het jaar 2004 begon, leek daardoor zinloos geworden, omdat Knowaste het enige bedrijf in Nederland was die zich met het recyclen van de luiers bezighield. Sinds het faillissement van dit bedrijf worden de luiers in vrachtwagens naar Boeldershoek vervoerd waar zij samen met het andere afval worden verbrand. Vanaf het moment dat de gescheiden inzameling werd ingevoerd, is het een succes geweest. In Vriezenveen, Westerhaar, Vroomshoop en Den Ham werden bij de kinderdagverblijven speciale containers geplaatst, waarin de luiers gedumpt konden worden. In gratis verkrijgbare plastic zakken kunnen de bewoners de luiers aanleveren. Drie weken na de invoering van het systeem werden er al zoveel luiers naar de inzamelpunten gebracht, dat de containers het aanbod niet aan konden. Maar het resultaat van de recycling voor het milieu blijkt tegen te vallen. Dat stelde A. Engels van Gemeentebelangen Twenterand nadrukkelijk vast.
Volgens hem heeft TNO ook onderzocht of de luiers verantwoord in bruikbare restprodukten omgezet zouden kunnen worden. Maar volgens hem zijn compostering en vergisting van het incontinentiemateriaal geen goede alternatieven gebleken. “In beide gevallen komen er ziektekiemen vrij die in de voedselketen terecht kunnen komen. Verbranden is zover bekend het enige veilige alternatief”, stelde hij. “Dus wij moeten het gescheiden inzamelen afschaffen de burgers vragen de luiers en ander incontinentiemateriaal gewoon in de grijze bak in te zamelen. Dat is ook nog eens 34.000 euro per jaar goedkoper.”
Engels had daarbij uitgerekend dat een gezin er per jaar dan 2.85 euro beter van wordt als de gescheiden inzameling wordt afgeschaft.
Maar het CDA was daar niet van onder de indruk. Volgens christen democraat B. Wessels moet de luierinzameling deze raadsperiode gewoon doorgaan. Ook de fractie van LLT vindt dat. “Dat hebben wij in het coalitieprogramma met elkaar afgesproken. Wij willen een betrouwbare overheid zijn en wellicht hebben mensen er rekening mee gehouden dat zij de luiers niet in de container hoefden te doen toen zij de grijze bak aanschaften. Als de luiers weer in de grijze container moet worden ingezameld dan moeten zij wellicht weer een grotere container nemen”, stelde hij.
G. Smelt van de ChristenUnie kwam nog met een soort compromis. Hij vond dat er voor de burgers op het afvalbrengpunt een inzamelplek voor de luiers moet komen waar die gratis ingeleverd moeten kunnen worden. “De inzameling ging heel erg goed”, benadrukte G. Smelt. “Daar mag ook wel een beloning voor de burgers tegenover staan. Het CDA wilde daar niet in meegaan. Ook de PvdA en de fractie van Hart van Twenterand niet. Die partijen vinden dat de gescheiden inzameling moet worden afgeschaft.(Tubantia)