Veengebied terugbrengen in oorspronkelijke staat

0
1076

Gemeente en provincie subsidiëren ‘Het Veenschap`

De gemeente Twenterand en de provincie Overijssel gaan vereniging ‘Het Veenschap` subsidiëren. De subsidie wordt besteed aan een beheerplan, dat als doel heeft het gebied ‘Het Veenschap` zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen en te houden. De provincie subsidieert 75% van de kosten tot een maximum van € 10.000,- en de gemeente voorziet in de overige 25% van de kosten.

Wethouder Martha van Abbema onderstreept het belang van de subsidie: “Het Veenschap is een kenmerkend gebied voor onze gemeente en ik ben natuurlijk erg blij dat de provincie Overijssel dat ook op die manier waardeert met een forse bijdrage.”

Uniek gebied
Gevraagd naar zijn reactie geeft Hans Fokke, voorzitter van vereniging ‘Het Veenschap`, de noodzaak van de subsidie aan: “Zonder deze subsidie kunnen wij geen maatregelen nemen om ‘Het Veenschap` zoveel mogelijk terug te brengen en te houden in de oorsprong. Bijvoorbeeld door het laten grazen van een kudde schapen. Zonder het geld van provincie en gemeente zou dat niet mogelijk zijn.” En volgens Fokke is het niet zomaar een gebied: “Het gebied ‘Het Veenschap` is uniek in zijn soort en heeft een hoge cultuurhistorische en landschappelijke waarde.”

Vereniging ‘Het Veenschap`
De Vereniging het Veenschap is opgericht op 29 juni 2009. Onder het Veenschap wordt in dit verband verstaan het gebied dat begrensd wordt door:
– in het noorden het Hazepad;
– in het zuiden de Verbindingsleiding;
– in het westen de Hoffmansweg;
– in het Oosten de Paterswal.

In het kort is het doel van de vereniging ‘Het Veenschap` om dit unieke veengebied zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Dat betekent dat er bomen en opslag verwijderd moeten worden zodat o.a. op veel plaatsen de heide weer terug kan komen. In het gebied is een wandelpad aangelegd (knuppelpad) en is er een bruggetje gelegd over de Verbindingsleiding. Hierdoor is het gebied (beter) bereikbaar voor wandelaars. Ook vanuit het Veenmuseum kan er overigens heel goed gewandeld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier