Unieke samenwerking welzijn, onderwijs en bedrijfsleven om jeugd aan het sporten te krijgen

0
934

Om alle jeugd zoveel mogelijk te motiveren om te gaan sporten en bewegen hebben welzijnsorganisatie ZorgSaam Twenterand, het basisonderwijs, de gemeente Twenterand en het bedrijf Leemansgroep uit Vriezenveen elkaar gevonden om financiële middelen beschikbaar te stellen om tot 2017 een keur een sport- en beweegactiviteiten te organiseren. Dit mag met recht een unieke samenwerking worden genoemd.

In goed overleg tussen coördinator combifuncties, Patricia Verhoeven, van de gemeente Twenterand en Coby van Egmond van ZorgSaam Twenterand zijn er de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met het bedrijfsleven en een aantal schoolbesturen. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat scholen, die belangstelling toonden, tegen een relatief gering bedrag tot 1 januari 2017 een vakleerkracht bewegingsonderwijs tot hun beschikking krijgen. Zo is op een aantal scholen in Den Ham, Westerhaar, De Pölle en Vriezenveen combinatiefunctionaris sport-onderwijs Matthijs Nieuwerth inmiddels aan de slag gegaan om gymlessen te geven en leerkrachten hierbij extra te ondersteunen.

Bedrijfsleven
De scholen dragen dus hun steentje bij, maar één en ander was niet mogelijk geweest zonder een bijdrage vanuit het bedrijfsleven. Leemansgroep uit Vriezenveen onderkent de noodzaak en het belang van sporten en bewegen voor de jeugd en deed in het kader van verantwoord maatschappelijk ondernemen een behoorlijke duit in het zakje. “Met deze impuls willen wij als bedrijf alle jeugd in de gemeente Twenterand motiveren om te gaan sporten of bewegen voor zover ze dat nog niet doen, want sporten en bewegen is goed voor je gezondheid, lichaam en geest. Het voorkomt bijvoorbeeld ziektes als obesitas”, aldus Arjan Leemans.

Introductie scheiding

Als tegenprestatie zal tot 1 januari 2017 de naam ‘Leemansgroep’ verbonden worden aan een serie sport- en beweegactiviteiten, waaronder de Sportcaroussel in Vroomshoop en Vriezenveen, het indoor voetbaltoernooien voor de jeugd in Twenterand, sportinstuif in de vier kernen, de spring games en hardloopclinics met als climax de Twenterand Run

 

Sportcarrousel
De Sportcarrousel is een jaarlijks terugkerende sportmiddag die in augustus of september wordt gehouden in Vroomshoop en tijdens de nationale sportweek in april in Vriezenveen. Aan deze sportdag doen de basisscholen uit de desbetreffende kern mee. Leerlingen maken kennis met verschillende sportactiviteiten die gegeven worden door lokale sportverenigingen.
Sportinstuif
De sportinstuif is een sportmiddag op de woensdag die elke week gehouden wordt in een andere kern. Tijdens deze sportinstuif kunnen kinderen van groep 3 t/m 8 gratis meedoen aan verschillende sport en spelactiviteiten. Hierbij wordt soms een lokale sportvereniging uitgenodigd om een clinic te verzorgen. De sportinstuiven zijn op de woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur op de volgende locaties: Den Ham (Beukenhage), Vriezenveen (Weemelanden), Vroomshoop (Oranjeplein) Westerhaar (Klaampe).
Straatbasketbal
Op de tweede woensdag is er een straatbasketbaltoernooi op speelplein het Front en op de vierde woensdag een straatvoetbaltoernooi. De sport en spel kar wordt in gebruik genomen met sport en spel na schooltijd op de schoolpleinen van basisscholen.

Maar er worden nog meer sport- en beweegactiviteiten georganiseerd, zoals schoolvoetbaltoernooien en schoolvolleybal. Enkele activiteiten willen wij er speciaal uitlichten.

KNVB Straatvoetbal Twenterand
Elk jaar wordt door de combinatiefunctionarissen sport in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond het KNVB straatvoetbaltoernooi Twenterand georganiseerd in de maand oktober. De finale wordt gespeeld op Koningsdag op het Manitobaplein in Vriezenveen.

Volleybaltoernooi
Het jaarlijkse HVC volleybaltoernooi in Den Ham wordt mede georganiseerd door de Combinatiefunctionaris sport-onderwijs. Voorafgaande aan het toernooi worden er volleybal-clinics gegeven i.s.m. trainers van HVC.

Be A Basketbal STAR
In samenwerking met basketbalvereniging de Peatminers en Stars ’84 worden er onder schooltijd basketbal-clinics georganiseerd die gegeven worden in de gymlessen. Elke basketbal-clinic bestaat uit 3 lessen waarbij kinderen de fundamentals van het basketbal aanleren en het leren van concept STAR: sportiviteit, teamwork, acceptatie en respect.
De Basketballs’Cool
Na de basketbalclinics kunnen leerlingen kennismaken met de basketbalverenigingen in de basketball’s Cool. Dit is een naschoolse activiteit waar kinderen tegen een laag tarief kunnen basketballen onder begeleiding van trainers uit de vereniging.

ACHTERGRONDINFORMATIE
Sinds 2011 zijn er in de gemeente Twenterand een vijftal combinatiefunctionarissen werkzaam op het gebied van cultuur-onderwijs, sport-onderwijs, buitenschoolse opvang, media-coaching en sportjongerenwerk. De eerste subsidieperiode liep af op 1 augustus jl. Een aansluitende tweede periode loopt tot 1 januari 2017. Van drie van de bovengenoemde combinatiefunctionarissen is ZorgSaam Twenterand de werkgever. De twee anderen zijn in dienst bij de bibliotheek Twenterand en KOV de Cirkel.
Omdat er voor de tweede periode geen 100% subsidie beschikbaar was, werd van de werkgevers een aanvullende bijdrage gevraagd. Binnen de financiële middelen van ZorgSaam Twenterand was er ruimte om twee combinatiefunctionarissen tot 1 januari 2017 in dienst te houden. Omdat ZorgSaam Twenterand bewegen voor de jeugd erg belangrijk vindt, zijn er extern middelen gezocht en gevonden om ook de derde combinatiefunctionaris in dienst te houden, zodat veel sport-en beweegactiviteiten op touw kunnen worden gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier