Twee prikken belangrijk voor voldoende bescherming

0
647

In de week van 14 tot en met 18 december vindt de tweede vaccinatieronde tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1) plaats. Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar en huisgenoten van kinderen jonger dan 6 maanden die eind november bij de GGD Regio Twente hun eerste vaccinatie hebben gehaald, kunnen in deze week terecht voor hun tweede prik.

De tweede prik tegen Nieuwe Influenza A versterkt de werking van de eerste prik. U krijgt als het ware een extra boost tegen de griep.
Na de tweede prik bent u:
Langer beschermd: Na 1 prik is het niet zeker dat u het hele griepseizoen beschermd bent. Na de tweede prik bent u het hele griepseizoen zo goed mogelijk beschermd tegen Nieuwe Influenza A. Dat is belangrijk voor het geval er nog een griepgolf komt in januari of februari. Tot nu toe hebben de meeste mensen deze griep namelijk nog niet gehad.
Breder beschermd: Na 1 prik bent u alleen beschermd tegen de virusstam van Nieuwe Influenza A (H1N1). Na 2 prikken bent u ook goed beschermd tegen kleine veranderingen van het virus, oftewel mutaties. Dat is belangrijk omdat een griepvirus met de tijd altijd een klein beetje verandert.
Hoe werken deze prikken?
Ruim een week na de eerste prik verschijnen antistoffen tegen het virus in uw bloed. Deze verdwijnen vervolgens weer langzaam. Na de tweede prik neemt het aantal antistoffen weer toe. Zo`n 10 tot 14 dagen na de tweede prik heeft u een hoog niveau antistoffen in uw bloed dat bij de meeste mensen niet meer verdwijnt tijdens het griepseizoen. Vanaf dat moment bent u optimaal beschermd.
Tussen de twee prikken moet in ieder geval drie weken zitten. Kinderen en huisgenoten die bijvoorbeeld hun eerste prik in Wierden (vrijdag 27-11) hebben gehaald wordt aangeraden de tweede prik ook in Wierden (vrijdag 18-12) te halen en niet in Almelo (maandag 14-12). De tijd tussen de vaccinaties wordt dan te kort waardoor de bescherming niet optimaal is.
Locaties
De vaccinaties vinden plaats op dezelfde locaties in de gemeenten waar ook de eerste vaccinatie gegeven werd. Zie hiervoor het oproepschema bij uw uitnodiging of op de website www.ggdregiotwente.nl. Vergeet u niet uw tweede oproepkaart en het bewijs van uw eerste vaccinatie mee te nemen.
Kinderen en huisgenoten die de eerste vaccinatie door de GGD moesten missen, kunnen de eerste prik alsnog in de week van 14 december halen. U krijgt dan op de locatie te horen waar en wanneer u de tweede vaccinatie kunt halen om voldoende beschermt te zijn.

Wie de eerste prik bij de GGD gehaald heeft, kan voor de tweede niet bij de huisarts terecht. Dit omdat de huisarts met een ander vaccin prikt dan de GGD. De vaccins hebben wel dezelfde werking.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier