SWT vreest `totale kaalslag`

0
4039

TWENTERAND – “Mocht de bezuiniging van 10% op de budgetsubsidie vanaf 2011 toch doorgaan, dan betekent dit voor onze organisatie en ons werk een totale kaalslag waarbij naast kwantiteit ook nog eens de kwaliteit verder uitgehold wordt”, schrijft directeur Elzinga van St. Welzijn Twenterand aan het college en raad.

Maar dat is nog niet alles. Elzinga: “Het omzetten van de structurele stelposten `Honorering CAO-verplichtingen` en `Mogelijke subsidie-aanpassingen` naar eenmalig, samen 50 duizend euro, treffen ook onze organisatie. En dan hebben we nog steeds geen oplossing voor het vergoeden van de daad-werkelijke onvermijdbare CAO-verplichtingen, die ons jaarlijks budget doen interen met ongeveer 15 duizend euro.”

Elzinga: “Hoe je het ook went of keert, er is de afgelopen 4 jaar flink bezuinigd. Niet alleen op de materiële subsidie (24 duizend euro), maar ook op huisvesting”. Het bevreemdt Elzinga dat de gemeente wel huurprijzen `doorindexeert` aan SWT, waardoor men “dubbel gepakt” wordt.

“Omdat de bezuinigingen slechts nog gehaald kunnen worden uit de personeelslasten, zal dit desastreuze gevolgen hebben voor de activiteiten en producten die wij leveren in opdracht van de gemeente.” De raad besloot in 2005 dat inloopcentra (12-17 j), en het jeugd-/tienerwerk daarin, minimaal gesteld moet worden op 2 dagdelen per inloop per kern. “Nu al halen we dit minimum niet meer, behalve in Vroomshoop/Vriezenveen.”

Jongereninloop Den Ham is 1 dagdeel open, in Westerhaar zijn 2 dagdelen inloop. Na 1 januari vervallen de resturen van het straathoekwerk. Daarom wordt dan de afgesproken dubbele bezetting (vanwege de zwaarte van de doelgroep) niet meer gehaald. Ook Westerhaar gaat dan terug naar 1 dagdeel, “terwijl de huidige situatie enige tijd juist om extra aandacht vraagt”. Elzinga verwijst naar evaluatiecijfers van de politie.

Bij jeugd-, tiener- en jongerenwerk gaat het om het stimuleren van de ontwikkeling van deze doelgroep door te zorgen voor mogelijkheden van vrije tijdsbesteding. Daarbij kan schooluitval voorkomen worden. De inlopen voor de doelgroep 18 jaar en ouder zijn in oktober 2006 gemeentebreed gesloten.

SWT helpt steeds vaker individuen en vrijwillige organisaties naar het vinden van financiële middelen bij fondsen. Elzinga kan hen vaak teleurstellen, want “het probleem doet zich voor dat het aantal uren dat wij hiervoor beschikbaar hadden met de helft is afgenomen”.

SWT vraagt zich af hoe de gemeente met het welzijnswerk verder wil gaan in de toekomst. “Dan hebben we het over de kwetsbare groepen jeugd, tieners en jongeren, die louter verder geholpen kunnen worden door opgeleide en ervaren sociaal cultureel werkers. Daarnaast vragen wij ons af dat het toch niet zo kan zijn dat alle bezuinigingen in het welzijnsveld steeds weer ons bordje terecht komen?”(Delta FM)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier