Strakkere afspraken met alcoholverstrekkers

1
603

In opdracht van de gemeente Twenterand is een mystery guest onderzoek uitgevoerd. Tijdens het onderzoek is in totaal 50 keer geprobeerd alcohol te kopen door minderjarigen, bij 25 locaties. In zes gevallen konden de jongeren géén alcohol kopen, in 44 gevallen wel. De reactie van Burgemeester Visser is duidelijk: “Het is zorgwekkend om te zien hoe makkelijk het voor jongeren is om alcohol te kopen. Met de alcoholverstrekkers wil ik strakkere afspraken maken en ik hoop daarbij op een grotere bewustwording bij hen. Ik ga ervan uit dat bij een volgend onderzoek beter wordt gescoord.”

Introductie scheiding

Per 1 januari 2014 is het bij wet verboden om aan jongeren onder de 18 jaar alcohol te verkopen. Voor jongeren is alcohol namelijk schadelijk voor de gezondheid. Zo kan alcohol bij jongeren onder de 18 jaar hersenen onherstelbaar beschadigen, omdat hersenen nog doorgroeien tot na het 20e levensjaar. Burgemeester Visser: “Ik doe een beroep op de verantwoordelijkheid van horecagelegenheden, maar ook van ouders en jongeren zelf. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. We doen dit ter bescherming van de gezondheid van de jongeren.”

Het komende half jaar zal de gemeente zich extra inzetten op het zo goed mogelijk voorlichten van jongeren en hun ouders. De burgemeester gaat persoonlijk met horecaondernemers in gesprek. Daarna volgen de supermarkten en sportkantines. Ook ontvangen deze gelegenheden een brief, waarin de punten uit het gesprek worden bevestigd. Alcoholverstrekkers worden aangesproken op de overtreding die ze plegen met de alcoholverkoop aan minderjarigen. Ook wordt gesproken over hoe de horecagelegenheden de wet beter kunnen naleven en zullen er strakkere afspraken met hen gemaakt worden. Na een half jaar loopt de voorlichtingsfase ten einde en komt er strenger toezicht op de verkoop van alcohol aan minderjarigen.

Voor alcoholverkoop aan minderjarigen kan aan overtreders een boete worden opgelegd van minimaal € 1.360. De gemeente is al actief bezig met het controleren van de horecavergunningen om het vergunningenbestand te actualiseren.

1 REACTIE

  1. Namens mijn partij heb ik hierover vragen gesteld. Waarom zes maanden wachten alvorens hard op te treden tegen deze “dealers” De wet is van kacht geworden op 1 januari 2014, dan wordt het toch nu wel eens tijd om in actie te komen en overtredingen te beboeten? Vooral voor jongeren is het gebruik van alcohol slecht dus daar moet je dus geen zes maanden mee wachten en dit tot die tijd kennelijk gedogen. Voorlichten is belangrijk maar handhaven ook. Het is ook oneerlijk tegenover de bedrijven die zich wel aan de regels houden. Dus ook hier gewoon de regels handhaven en overtredingen bestraffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier