Start van het nieuwe theaterseizoen

0
1348

De start van het nieuwe theaterseizoen van Theater Turf is plezierig begonnen met het jaarlijkse Sagenfestival. Zaterdagavond was het de zesde editie, ook nu weer in het Veenmuseum aan de Paterswal in Westerhaar. Het recept was als altijd: gezelligheid, lekker struinen door dit oud stukje Twente met veel historie en muziek van accordeons op de achtergrond. Maar de gouden draad die door het programma loopt is natuurlijk het vertellen van mooie verhalen. Vaak spannend, maar ook humoristisch. En daarvoor hadden de vertellers ook weer veel uit de kast getrokken. In het winkeltje op het Veenmuseum waren professioneel vertellers ‘Zuleika’, alias Helene Huizenga en Henk Elferink actief. Huizenga in het Nederlands, Elferink in het ‘plat’ en dat wisselden ze mooi af, tot groot genoegen van het luisterende publiek. Alle vertellers waren afgeschermd met rood/wit lint. Zij deden hun verhaal in de buitenlucht, omdat de organisatoren het zo coronaveilig mogelijk wilden houden. Maar dat was met het mooie weer deze keer voor niemand een probleem.

Verderop bij het veenhuisje hield ook rasverteller Hidde Visser zijn verzamelde publiek aan zijn lippen gekluisterd. Visser had drie mooie verhalen uitgezocht om te vertellen.

Daarna doorlopende naar de boerderij kon er even een kop heksensoep worden genuttigd, ingeschonken door de mysterieuze ‘pop’ Ina (Vrielink), terwijl aan de achterkant een humoristische sketch werd gedaan. Saskia Poel en Gerrie Folbert vertelden als Janna en Bertha een ijzingwekkend verhaal -ooit geschreven door Saskia Poel- met een ernstige, goedbedoelde waarschuwing voor het publiek. Het was 1915 en de dames hadden allerlei zaken gevonden bij de overleden Bats. Janna kwam tot haar verrassing een dagboek van hem tegen en de inhoud was wel zo belangrijk voor iedereen dat zij gedeelten hieruit voorlas. Bats had namelijk op een zeer onplezierige manier ontdekt dat boer Harmsen de weerwolf was die verscheen op het Hazenpad, als jij het lef had om je bij volle maan op dit mooie zandpad achter het museum te begeven. Met alle nare gevolgen van dien. Hij had het allemaal beschreven in zijn dagboek. Ongetwijfeld waagt niemand zich meer zomaar op dit pad in het donker, want volgens de dames is het heel waarschijnlijk dat hij na een eeuw nog steeds verschijnt als hij wandelaars of fietsers treft. Bij volle maan uiteraard.

De muzikale omlijsting was deze keer van de Wierdense accordeongroep De Jennechies. De dames speelden hun liedjes op het terras van de geheel vernieuwde expositieruimte, die ook goed bezocht werd. Een drankje met wat lekkers op het terras en het Veenmuseum illuster versierd met heel veel waxinelichthouders, maakte dat dit weer een leuke eindezomerfestiviteit was. Het terrein van het Veenmuseum is op bepaalde plekken niet altijd effen om te lopen, maar de vrijwilligers lieten de eveneens verlichte treintjes regelmatig lopen over het terrein. Voorzitter Theater Turf Jan van de Borght toonde zich verheugd over het succes van deze zesde editie Sagenfestival. “We hebben meer dan 100 bezoekers mogen ontvangen en ik ben heel blij dat we dit ondanks de corona hebben kunnen organiseren. Samen met de vrijwilligers van het Veenmuseum hebben we alle maatregelen getroffen die nodig zijn en het is allemaal prima verlopen. Fijn dat je op deze manier toch aan de start van een nieuw theaterseizoen kunt beginnen”.

Het volgende programmaonderdeel van Theater Turf is een optreden van de muziekgroep Celebration. Op 21 november in CCK2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier