`Portretfoto`s Westerhaarders gezocht`.

0
928

De website www.vriezenveners.nl is op zoek naar portretfoto’s van vroegere inwoners van de voormalige gemeente Vriezenveen en de gerelateerde families in het Russische St. Petersburg. De ingezonden foto’s moeten de Vriezenveense stamboom een gezicht geven en de gegevens verder ‘levend’ beschrijven.

Vriezenveners.nl biedt de bezoeker een overzicht van het genealogisch onderzoek in de voormalige gemeente Vriezenveen dat door André Idzinga sinds 1997 wordt verricht. De website bevat niet alleen de gegevens van inwoners uit Vriezenveen, maar ook die van de inwoners van de dorpen Aadorp, Bruinehaar, De Pollen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het stamboomoverzicht telt momenteel ruim 28.000 Vriezenveense ingezetenen, waarvan de gegevens van levende personen slechts met toestemming online zijn gebracht.

De laatste maanden zijn vele portretfoto’s uit het historisch documentatiecentrum van het Historisch Museum Vriezenveen aan de website toegevoegd. Niet alleen foto’s van oude Vriezenveense geslachten als Berkhof, Dekker, Jansen en Tijhof, maar ook die van latere inwoners als Boswinkel, De Goeijen en Zandwijk.

De vele foto’s komen uit het album ‘Photographiën op buitenlandsche paspoorten’ en stammen waarschijnlijk uit de jaren twintig. Hierin bevinden zich ook de foto’s van Aadorpse geslachten als Bannink en Wuite en van Bruinehaarse geslachten als Greveling, Hendriks en Kerkdijk. Westerhaar toont foto’s bij namen als Eggink, Klinkhamer en Veenstra. Ruim de helft van de foto’s zijn sinds kort te bekijken op Vriezenveners.nl.

De foto’s zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan de juiste persoonsgegevens. Toch lukte dat niet altijd en wordt op de website regelmatig de hulp van de bezoeker gevraagd. Bij sommige foto’s biedt de familienaam gelukkig nog een aanknopingspunt, maar bij de overige naamloze foto’s moet de bezoeker uitkomst bieden. De auteur en de vereniging Oud Vriezenveen hopen dan ook vele reacties te mogen ontvangen.

Eerder waren al de foto’s van burgemeesters, gemeenteraadsleden, predikanten, huisartsen, onderwijzers en andere functionarissen te zien. Binnenkort komen ook nog ruim 150 foto’s van grafstenen op de begraafplaatsen van Vriezenveen en Bruinehaar online.

Heeft u één of meerdere portretfoto’s van vroegere inwoners van Vriezenveen scan ze in en stuur ze, bij voorkeur in oorspronkelijk Jpg-formaat en met een resolutie van 300 dpi, op naar vereniging@oudvriezenveen.nl. Even een bezoekje brengen aan de beheerder van het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen en de foto’s daar ter plekke te laten inscannen mag natuurlijk ook. U krijgt de foto’s dan gelijk weer mee terug naar huis.

De amateur-genealoog en de vereniging Oud Vriezenveen hopen met het initiatief de unieke Vriezenveense geschiedenis nog meer levend te houden en mede een portaal te bieden om daarmee de gedachte aan een dierbare ‘levend’ te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier