open brief namens de vier oppositiepartijen van de gemeente Twenterand

0
670

Twenterand, 3 juli 2014,

Geachte dames en heren,

In het raadsdebat van 1 juli 2014 kwam wethouder Oordt zwaar onder vuur te liggen door het indienen van een motie van wantrouwen door de gezamenlijke oppositiepartijen. Duidelijk werd dat hij de raad onjuiste en onvolledige informatie had verschaft.

In dit zelfde debat beriep deze wethouder zich o.a. op het feit dat hij geheimhouding had beloofd aan een ondernemer, waardoor hij niet alle informatie met de gemeenteraad kon delen.

Namens alle oppositie partijen heeft de VVD één en ander laten uitzoeken en zoals door enkele oppositiepartijen al genoemd tijdens dit debat, is daaruit duidelijk naar voren gekomen dat de wethouder zich daarop helemaal niet kan en mag beroepen. De wethouder handelt hierdoor in strijd met de Gemeentewet, zoals in de beantwoording van de VNG staat te lezen. Deze beantwoording is als bijlage meegestuurd.

De oppositie wil dit debat niet opnieuw gaan voeren, maar feit is dat hem de hand boven het hoofd werd gehouden door de drie coalitie partijen, ondanks dat de wethouder in zijn beantwoording niet echt inging op de feiten. Het is echter mogelijk dat zijn opmerking over de aan hem opgelegde geheimhouding mede van invloed is geweest op het stemgedrag van de drie coalitiepartijen.

Door middel van deze verklaring willen de partijen GBT, PvdA, VVD en D66 het college en de coalitiepartijen op de hoogte brengen van het feit dat de verklaring van de wethouder over zijn geheimhouding in strijd is met de Gemeentewet.

Ook een wethouder moet zich aan de wet houden en dat is hier duidelijk dus niet gebeurd. Dat het college en de coalitiepartijen hieraan voorbij gaan lijkt ons lastig uit te leggen. Inwoners, bedrijven en organisaties dienen zich aan de wet houden anders volgen er direct (straf) maatregelen. Het kan toch niet zo zijn dat deze wethouder boven de wet staat?

Gezien alle commotie over deze zaak, ook in de media, de in het debat naar vorengehaalde en door de wethouder en de coalitiepartijen niet ontkende feiten, doen de oppositiepartijen een beroep op het college en de drie coalitiepartijen het gesprek aan te gaan met wethouder Johan Oordt, teneinde hem te bewegen de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Met vriendelijke groet,

Namens GBT: Marcus Elzinga
Namens de PvdA: Sven Booij
Namens de VVD: Chris Walraven
Namens D66: Tonny van der Cozijne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier