OBS De Blokstoeke, ondernemende school aan zet

0
1536

Als ouder wil je het beste voor je kind en daar hoort ook het kiezen van een goede school bij. Als ouder van een oud-leerling van OBS de Blokstoeke vond ik dit een heel belangrijke keuze. Wat past bij mijn kind en bij mij als ouder. Wat sluit aan bij de opvoeding van mijn kind. Hoe is de sfeer, de ontvangst, hoe zijn de leerkrachten en wat voor onderwijs geeft de school. Wat kan mijn kind wanneer hij naar het voortgezet onderwijs kan. Op welke manier bereid de school, de leerkrachten en de lessen mijn kind voor op de toekomst die sneller komt dan je wilt….

OBS de Blokstoeke belooft veel maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit ook waargemaakt wordt. Mijn zoon is een leuke tiener die een eigen mening heeft en deze goed kan onderbouwen, hij kan zich aanpassen en bedenkt zelf oplossingen. Hij werkt samen, ook met mij als ouder en stelt zich heel sociaal op. Hij is mede door school een zelfstandige denker en werker maar ook een samen mens met oog voor de wereld om hem heen. Hij heeft op de Blokstoeke zelfvertrouwen ontwikkeld en een eigen ik, daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Hij heeft het nog vaak over de Blokstoeke en ziet nog altijd kinderen van zijn klas ook al zitten ze niet meer bij elkaar op school of in de klas. Dat zegt mij als ouder heel veel over de band die ze hebben opgebouwd. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld maar als u mijn mening vraagt dan zeg ik: Ja ik kies voor de Blokstoeke, iedere keer opnieuw. Hieronder zal ik nog wat vertellen over het soort onderwijs.

De Blokstoeke is een ondernemende school, waar ieder kind zichzelf kan zijn. Kinderen leren projecten op te zetten zoals geld inzamelen voor een goed doel. Alles doen ze daarin zelf en ook in hun eigen comfortzone, taken verdelen, brainstormen, plannen, overleggen, elk onderdeel komt aan bod.
Kinderen leren 21e eeuw vaardigheden zoals lessen op de tablet, ieder op zijn eigen niveau. Er wordt veel aandacht besteed aan taal, rekenen en spelling. Wie uitleg nodig heeft krijgt deze en wie dit niet nodig heeft kan direct aan het werk. Omdat je kind op zijn eigen niveau werkt en passende uitdagingen krijgt blijft hij gemotiveerd om uit zichzelf te halen wat er in zit, en de motivatie is blijvend omdat je kind door de schooljaren heen deze motivatie blijft houden. Dit vraagt nogal wat van de leerkracht die hierin ook meerdere keren per jaar geschoold en bijgespijkerd wordt.

Kinderen leren vaardigheden als samenwerken (samen koken, winkelen, recepten lezen, taken verdelen, overleggen, uitrekenen etc. dit is 1 van de vele projecten tijdens de lessen), creativiteit (plannen en uitwerken van een activiteit voor de bewoners van het Haarhuus, en deze zelf bedenken en leiden), digitale geletterdheid, kritisch denken, sociaal en culturele vaardigheden (samen pasen, kerst vieren met bewoners van het Haarhuus), communiceren (bij projecten overleggen, complimenten geven, leerlingenraad enz), en probleem oplossend vermogen (hoe los je een probleem op met je medeleerlingen, met de leerkracht, bij een meningsverschil, met jezelf, met …..etc).

Concreet zult u dit terug zien in het onderwijs, in het werken vanuit het principe Meervoudige Intelligentie bij de zaakvakken. Ieder van ons leert op een andere manier, zal ook op een andere manier dingen oplossen. Het ene kind leert sneller en beter door luisteren, het andere door doen, weer een ander kind zal een combinatie van kijken, luisteren en lezen prettiger vinden. Voor ieder kind is er een intelligentie die hem meer aanspreekt en de zaakvakken worden dan ook aangeboden op deze manier. Ook is er veel aandacht voor podiumkunsten, kunst en cultuur op de Blokstoeke. Denk aan voorstellingen door de kinderen uitgevoerd tijdens de Break de maand Show, workshops gegeven door kunstenaars, dansers/danseressen, museabezoek, muzikanten, te veel om op te noemen.

Ook ouders kunnen actief meewerken in de school. Op de Blokstoeke is een zeer actieve Ouderraad met als doel zoveel mogelijk leuke activiteiten voor de kinderen realiseren. De Blokstoeke is een school waar je je welkom voelt, als kind en als ouder. Je voelt je er thuis.
Dit is zomaar een greep uit het aanbod van de Blokstoeke. Er is teveel om te vertellen in dit stukje. Daarom nodig ik u uit om eens binnen te wandelen in deze mooie school. Ik weet zeker dat u en uw kind zich welkom voelen zodra u de drempel over bent.
De Blokstoeke is aan zet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier