Natuurgolfpark Twenterand gaat niet door

0
652

Gemeente Twenterand en de gebiedsontwikkelaar (Roelofs projectontwikkeling B.V. Den Ham en Natuurwinst B.V. Utrecht) hebben besloten om te stoppen met de voorbereidingen voor de aanleg van een natuurgolfpark in Westerhaar-Vriezenveensewijk. De reden hiervoor is dat de benodigde aanleg van 65 woningen op het park niet haalbaar bleek te zijn. Projectwethouder Oordt vindt het jammer, maar is tegelijkertijd realistisch: “Het was een prachtig plan, maar de woningen zijn een voorwaarde voor de financiële haalbaarheid.”

Het plan bestond uit de aanleg van een natuurgolfpark inclusief 65 woningen in het gebied tussen de Garstweg, Sibculoseweg, Paterswal en de Leidijk-Oost in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)
Het op basis van de Wvg gevestigd voorkeursrecht is daarmee ook door de gemeente ingetrokken. De Wvg bepaalt alleen dat als mensen hun grond te koop aanbieden, ze dat eerst aan de gemeente moeten doen. Dat leverde destijds enige onrust op bij de betreffende bewoners. Hoe de bewoners zullen reageren op de beslissing om het plan te stoppen, vindt Oordt moeilijk in te schatten: “Wellicht dat de mensen blij zijn met het niet doorgaan van het plan en dat er geen Wvg meer op hun grond is gevestigd. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat mensen zich nu afvragen of dat allemaal nodig was geweest.” Over dat laatste is Oordt klip en klaar: “Het is zeker nodig geweest omdat je je voorbereidt op de inrichting van een gebied, in dit geval een natuurgolfpark. Het vestigen van de Wvg was noodzakelijk in de beginfase van het project.”
Overigens zijn de betreffende bewoners per brief geïnformeerd over de beslissing om te stoppen met het ontwikkelen van het natuurgolfpark.

Woningen
Om het plan financieel haalbaar te maken was de bouw van 65 permanent te bewonen huizen in het gebied noodzakelijk. Met de provincie Overijssel is uitgebreid gesproken hoe dit aantal benodigde woningen ingepast kon worden binnen de gemaakte woningbouwafspraken. Ook met buurgemeenten is intensief overlegd over eventuele verdelingsafspraken. Zowel de besprekingen met de provincie, als met de buurgemeenten hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier