Nationale schoonmaakdag NATUURLIJK SCHOON

0
1672

11_318De Nationale schoonmaakactie “Natuurlijk Schoon” van de ROVA Nederland  en de Gemeentes in Nederland.
De gemeente Twenterand is ook een van de gemeentes welke deelnemen aan de schoonmaakactie “Natuurlijk Schoon”
Een actie bedoeld om zwerfvuil binnen de bebouwde kom  op te ruimen. Hiervoor worden ieder jaar de basisscholen in de  deelnemende gemeentes benaderd hieraan mee te doen. De groepen 8 van de basisscholen ruimen dan om hun eigen school het zwerfvuil op.

Al drie jaar verzorgt de WBE Vriezenveen e.o. de afsluitende zaterdag van deze actie door een groot deel van het buitengebied van Vriezenveen voor haar rekening te nemen door hier het zwerfvuil weg te halen.

Het bestuur van de WBE Vriezenveen e.o. is van mening, dat samenwerking meer op levert dan het alleen doen,  SAMEN  is dan ook en woord dat hoog in het vaandel staat van onze WBE.
Om dit SAMEN te benadrukken werd door de organisator bewerkstelligt om  deze dag samen te werken  met de volgende organisaties: WBE Vriezenveen e.o., De Stichting Toezicht Buitengebied Twenterand, Stichting Veenschap Vriezenveen, Gemeente Twenterand en ROVA Nederland.

Om 10:00 uur, zaterdag 19 maart 2011 verzamelden zich  23 vrijwilligers van voornoemde organisaties en deze vrijwilligers hadden hun kinderen, of kleinkinderen bij  zich in de leeftijd van 6 tot 16 jaar.
De ontvangst bij de familie Schipper was met koffie  en frisdrank voor de kinderen met en echte plak Vriezenveense  krentenweger.
Het weer was eerst wat triest , mistig, maar de vooruitzichten waren goed, droog en zon.
Onder het genot van de koffie en de krentenwegge werden de groepen ingedeeld en er werd nog extra aandacht geschonken aan de veiligheid van de deelnemers ivm het verkeer maar ook  gewezen op de gevaren  bij het zwerfvuil, zoals glas en gevulde flessen en blikken en jerrycans  met onbekende vloeistoffen.

Toen de groepen waren ingedeeld werd het materiaal uitgedeeld, zoals retorreflecterende veiligheidsvesten, handschoenen, grijpers en vuilniszakken, waarna de groepen naar hun eigen aangewezen gebied gingen.
De gemeente reed met een kleine vrachtwagen rond om de volle vuilniszakken en de zware voorwerpen , zoals een bankstel, vloerbedekking, verfpotten  en autobanden op te halen.
Totaal werden over een afstand van 18 x2= 36 Km de bermen en sloten in een gebied van 800 ha gezuiverd  van zwerfvuil.
Nadat de groepen hun aangewezen gebied schoon hadden, was er ongeveer 1200 kg aan zwerfvuil opgehaald en moest de gemeente 3x met de kleine vrachtwagen  rijden om alles weg te brengen naar de gemeentelijke vuilstort.

Nadat de materialen weer waren ingeleverd werd in de verzamelruimte/kantine van de afgesloten met koffie, broodjes en zelfgemaakte  gebonden lenteui – soep.
De deelnemers lieten zich dit alles, na een ochtend toch wel hard werken en veel lopen goed smaken.
Nadat de organisator van deze schoonmaakdag zijn dankwoord had uitgesproken aan de deelnemers maar ook aan de familie Schipper oor de goede verzorging vertrok men  allen voldaan richting huis om van het weekend te genieten.

 12_313 13_325

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier