Lavastenen in bodem speelveld nemen het regenwater op

0
946

De gemeente Twenterand wil de komende jaren in toenemende mate het relatief schone oppervlaktewater scheiden van het vuil rioolwater. Dat is beter voor het milieu en het betekent een mindere belasting voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Het eerste project voor scheiding van oppervlakte- en rioolwater is in het centrum van Westerhaar, het gebied rond Akelei en Hoofdweg.

Het regenwater dat nu op de straten en op de daken van onder meer de C1000, de Nederlandse Hervormde kerk en het busstation valt, wordt nu – lavasteen1_204samen met het vuile afvalwater – via de riolering afgevoerd.

In het gebied Akelei-Hoofdweg wordt in de grond een geperforeerde leiding aangelegd, waarin het regenwater kan wegzakken (infiltreren). Water dat niet direct de grond in kan, zal worden verzameld in een aantal putten en een infiltratieriool in lavastenen die worden aangelgd onder het speelveld aan de Akelei met de huisnumers 1 tot en met 7. Voor die putten en het riool wordt in het speelveld een grote sleuf gegraven van 50 meter lang, zeven meter breed en 1,50 meter diep. Onderin die grote sleuf komen lavastenen die veel water kunnen opnemen. De lavastenen worden afgedekt met grond die wordt ingezaaid, zodat het speelveld na enige tijd weer kan dienen voor het doel waarvoor het werd aangelegd.

Bovendien worden de kolken aan de zijkant van de Akelei en de Hoofdweg vervangen door nieuwe kolken, en wordt langs de Hoofdweg (aan de kant van de NH-kerk) een nieuwe leiding gelegd.

De werkzaamheden beginnen donderdag en duren tot eind van dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier