KOMST `VARKENSFLATS` NU ECHT ONMOGELIJK

1
666

VROOMSHOOP/GEERDIJK/WESTERHAAR – Het was tijdens het vorige raadsdebat al duidelijk: het college en de gemeenteraad (uitgezonderd SGP) willen geen nieuwe intensieve veehouderijen, de zogenaamde varkensflats, in Fortwijk en Weitemanslanden. Het LOG-gebied Fortwijk wordt o.a. omgezet in een zogenaamd Verwevingsgebied.

Maar dat ging de fracties van Gemeentebelangen Twenterand, CDA, LLT en Christen Unie bij nader inzien niet ver genoeg. Dus volgde vanavond in de gemeenteraad een amendement. De strekking van het amendement was dat er geen vee gehouden mag worden in de kelders van de varkensschuren (is bestemd voor mest) en dat er geen etagebouw toegelaten wordt.

Voor wat betreft de gemeenteraad van Twenterand zijn de komst van `varkensflats` hiermee definitief van de baan. De provincie kan nog moeilijk doen, maar die heeft in feite al eerder aangegeven dat de gemeente zelf moet bepalen hoe de gebieden er uit moeten zien. Hierbij gebruik makend van de ruimtelijke ordening-instrumetaria. En dat doet de gemeente Twenterand nu.

Het bestemmingsplan Buitengebied wordt gewijzigd. Het raadsbesluit geeft bestaande Twenterandse intensieve veehouderijen ruimte om uit te kunnen breiden, maar nieuwe vestigingen van bijvoorbeeld varkens- en kippenbedrijven in Fortwijk en Weitemanslanden zijn niet mogelijk.

SGP bleef tegenstander tot het laatste moment. PvdA vond het amendement “verrassend” en voelde zich gepasseerd. Men was liever betrokken geweest bij het amendement.

Zo is een einde gekomen aan een strijd van ruim een jaar van met name de Vroomshoopse, Westerhaarse en Geerdijkse bevolking tegen de komst van de `varkensflats`. De strijd mondde uit in stichting VROM? die voor de belangen van deze bevolkingsgroep opkwam en zowaar nog deskundiger werd in deze materie dan mensen uit de politiek of mensen die er over moesten beslissen. VROM? heeft altijd verklaard een belangengroep te zijn en geen actiegroep. Daar is het zeker in geslaagd.(DeltaFm)

1 REACTIE

  1. Klasse, maar denk eraan niet de eer naar de Gemeenteraad maar naar de mensen die vrijwillig savonds de handtekeningen verzamelden.

    Of bij de supermarkt stonden, of die wel de moeite hebben genomen hebben om bij de Provincie en de Gemeente hebben genomen om het gemeenschapelijk ongenoegen kenbaar te maken ! en met name mag er een inwoonster van ons mooie dorp genoemd worden !! Tiny de Jong grote klasse !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier