Jongeren trekken massaal weg uit Twenterand

0
665

Het besteedbaar inkomen per huishouden is in de gemeente Twenterand gestegen. Dat is goed nieuws. Maar er is ook slecht nieuws. Twenterand heeft een fors vertrekoverschot. Met andere woorden: er trekken meer mensen weg, vooral jongeren zien geen toekomst in deze gemeente.

Dit is te lezen in de woningmarktmonitor, dat onlangs werd gepubliceerd. De afgelopen vier jaar vertrokken 940 inwoners uit onze gemeente, waarvan de helft zich niet binnen Twente vestigt, maar in de rest van Nederland. Slechts 440 mensen komen daarvoor terug. Deze mensen wonen vaak al in Twente en vooral in één van de grote steden (Enschede, Almelo, Hengelo, red.). Dus een totaalafname van 500.

Alleen Hengelo doet het slechter dan Twenterand. Borne en Tubbergen zijn wel in trek. Het enige wat toeneemt in inwoneraantal in Twenterand is de leeftijdscategorie 65 jaar en ouder. Met deze gegevens vergrijst de gemeente Twenterand procentueel gezien het hardst. Vooral als we kijken naar de plattelandsgemeenten.

Het aantal huishoudens maakt wel een goede ontwikkeling door. Er kwam 4,1% bij. Goed voor 12.260. Hiermee wordt na Tubbergen en Haaksbergen de derde plaats bezet. Daarentegen daalt het aantal personen per huishouden wel sterk in Twenterand. Van 3 naar 2,6.

Het besteedbaar inkomen stond in 2003 nog op gemiddeld 29.200 euro per particulier huishouden. Nu is dat 31.400 euro. Dat is zelfs iets boven het landelijk gemiddelde. De gemeente Tubbergen scoort het beste. Het besteedbaar inkomen steeg met 10% en komt nu uit op 35.500 euro. Met als goede tweede de gemeente Dinkelland.

Kortom: het tij zal gekeerd moeten worden in Twenterand als het gaat om het vertrek van vooral hoog opgeleide jongeren. Zij hebben geen of te weinig aanbod waaruit men kan kiezen. De stad is aantrekkelijk, maar andere plattelandsgemeenten laten wel zien jongeren vast te kunnen houden.(deltafm)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier