‘Impacter’ nu ook voor jongeren in Twenterand

0
2162
Sfeerbeeld voor Impacter Zwolle, een onderdeel van Travers Welzijn. Foto: Arnold Reyneveld

Goed nieuws voor jongeren uit de gemeente Twenterand die iets terug willen doen voor de maatschappij én zich tegelijk willen ontwikkelen. Want het project Impacter is gehonoreerd voor de maatschappelijke diensttijd (MDT). Het is voor de tweede keer dat het project Impacter gehonoreerd wordt met geld van ZonMw, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De eerste keer richtte men zich op Zwolle. Na het succes daar trekt men dit breder naar in totaal negen gemeenten in Noord en Oost Nederland. Impacter, ondersteunt jongeren tussen de 14 en 27 jaar, die iets terug willen doen voor de maatschappij. Samen met een jongerencoach ontdekken de jongeren waar ze energie van krijgen. Vervolgens gaan ze aan de slag op een plek die daarbij past. Tegelijk wordt hiermee talentontwikkeling bewerkstelligd, zo is het doel. En zijn meer waarde heeft het al bewezen, zegt jongerencoach Judith Prins, van impacter Zwolle: “De kennis en ervaring die wij hebben opgedaan, willen we graag delen met andere partijen zodat we voor nog meer jongeren van betekenis kunnen zijn.”
De maatschappelijke diensttijd kan juist nu veel betekenen voor jongeren in de noordelijke provincies. Projectleider en adviseur jongerenparticipatie Bart Dammers: “Jongeren worden ernstig beperkt door de coronamaatregelen. Er is een tekort aan stageplaatsen en de jeugdwerkloosheid neemt toe. Jongeren missen de steun van leeftijdsgenoten en voelen dat ze geen grip hebben op hun directe omgeving en hun dagelijks leven. Een project als Impacter kan voor veel jongeren het verschil maken.”
Naast Twenterand breidt het project zich uit naar de gemeenten Deventer, Steenwijkerland, Nieuwleusen, Hof van Twente, Stadskanaal, Emmen en De Fyske Marren.
Eenzaamheid
Er is veel eenzaamheid onder jongeren en door corona neemt dat aantal alleen maar toe. Daarbij rust er een enorm taboe op eenzaamheid, waardoor jongeren niet zelf aan de bel trekken. Prins: “Doordat wij echt op zoek gaan naar jongeren, bereiken we ook de groep die minder zichtbaar is.” De afgelopen maanden zijn er al veel nieuwe initiatieven ontstaan. Zo is er samen met jongeren een wekker-service opgezet en kunnen Impacters deelnemen aan digitale borrels.
Impacter Twenterand wordt georganiseerd en ondersteund door het jongerenwerk van ZorgSaam Twenterand. Vanaf 1 december aanstaande zal het project opgestart worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier