Eerst milieuonderzoek, dan pas nieuw bestemmingsplan Fortwijk

0
636

 Het zal nog een paar maanden duren voor de gemeente Twenterand met een nieuw bestemmingsplan komt voor Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Fortwijk – het gebied ten noorden van de Tonnendijk.

Er moet namelijk eerst worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor het milieu als de bestemming van het gebied zodanig wordt gewijzigd wordt dat er geen nieuwe intensieve veehouderijen mogen komen.

De gemeente Twenterand wil de provincie Overijssel er met het nieuwe bestemmingsplan van overtuigen dat Fortwijk van een Landbouwontwikkelingsgebied in een verwevingsgebied moet worden omgezet, waar geen megastallen mogelijk zijn. Het college van burgemeester en wethouders gaat samen met de gemeenteraad op zoek naar een extern bureau dat het milieuonderzoek kan uitvoeren.

Een meerderheid in de gemeenteraad stemde op 30 juni voor nul nieuwe intensieve veehouderijen in het gebied. Eerder wilden het CDA en de ChristenUnie (CU) bij wijze van compromis met de provincie er maximaal twee toestaan in het gebied. De collegepartijen wilden namelijk niet het risico lopen dat de provincie de gemeente de bevoegdheid over Fortwijk uit handen zou nemen. Dit kwam het CDA en de CU op veel kritiek te staan van protestgroepen uit Westerhaar en Vroomshoop, zoals Angstig Verontruste Burgers en Vroomshoop en Omstreken een Mesthoop? (VROM?)

Na het verschijnen van een rapport waaruit bleek dat de nuloptie onder andere vanwege de nabijheid van het natuurgebied de Engbertsdijksvenen juridisch vijftig procent kans maakt, gingen de twee partijen uiteindelijk toch overstag.(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier