Drugdealers in Twenterand in vizier

0
1059

WESTERHAAR – Het zogeheten `Namibe onderzoek` begint feitelijk medio juli.

De politie zit dan om tafel met onder meer directies van scholen, hulpverleningsinstanties en het Openbaar Ministerie. Met deze zogeheten `ketenpartners` gaat het over de aanpak van problemen na gebruik van met name partydrug GHB. “Het is een onderschat maatschappelijk probleem”, vertelt recherchecoördinator Bert Veurink. “Want GHB is wel degelijk verslavend. Het is voor jongeren aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan veel andere drugs. En het zou hetzelfde effect geven als alcohol, maar dan zonder kater achteraf.”

Veurink en teamchef Peter Sibma leggen uit dat GHB ook nog eens relatief eenvoudig is te maken. “Veel bestanddelen zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt”, zegt Sibma. Probleem is alleen, aldus de politiemannen, dat niet iedereen even zorgvuldig te werk gaat bij het samenvoegen van alle bestanddelen. En bij overmatig gebruik zijn de gevolgen evenmin te overzien. Beiden vertellen over incidenten van recente datum, waarbij gebruikers van GHB in het ziekenhuis zijn beland.

Ook door al dan niet anoniem doorgegeven tips en contacten met jeugdagenten en straathoekwerkers komt overlast in de wijken boven tafel. “Als mensen bellen is er al een probleem”, zegt Veurink. De doelstelling is om overlast uit de buurt weg te halen, de dealers te stoppen en de gebruikers in een hulpverleningstraject te krijgen. “Aangehouden gebruikers wordt vaak hulpverlening aangeboden om hem of haar van z`n verslaving af te helpen. Dat heeft meer effect dan het opleggen van een taakstraf. Met alleen straffen verdwijnt het gebruik niet”, legt Sibma uit.

Een belangrijk resultaat is nu de aanhouding van een 44-jarige man uit Westerhaar, die als hoofdverdachte wordt aangemerkt. Bij huiszoeking bij de man trof de politie onder meer GHB, XTC en amfetamine aan, alsmede namaakmerkkleding, illegaal vuurwerk, illegale sigaretten en een gasalarmpistool. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het is een concreet en snel behaald succes. “We proberen in drie maanden een onderzoek af te ronden, een korte klap noemen we dat”, zegt Sibma. Zijn collega: “Met de `restinformatie` doen we een vervolgonderzoek. Het is goed dat een buurt de problemen kenbaar heeft gemaakt. Zonder dergelijke informatie wordt het voor ons namelijk heel lastig.” (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier