Doe jezelf een schone straat kado. Ruim je vuurwerkafval op!

0
644

logo_gemeente_twenterandRond de jaarwisseling wordt ook in de gemeente Twenterand volop vuurwerk afgestoken. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar let er wel op dat je het vuurwerk veilig afsteekt en ruim naderhand het vuurwerk afval zo snel mogelijk op. Zo voorkomen we dat het een rommeltje wordt op straat en dat mogelijk gevaarlijke vuurwerkresten blijven liggen. Doe jezelf dus een schone straat kado en ruim je vuurwerkafval op! Hieronder vind je tips om 2010 veilig in te luiden.

Voorafgaand aan het afsteken:

-Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!
-Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken. Trek kleding aan dat niet brandbaar is (dus geen nylon) en draag geen capuchon;
-Lees de gebruiksaanwijzing goed van te voren door. In het donker kun je niet goed lezen.

Tijdens het afsteken:

-Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond;
-Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen
-Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of aansteker.
-Steek geen vuurwerk uit je hand af:
-Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan;
-Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden
-Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!

Ruim alles weer op
Ben je klaar met het afsteken van vuurwerk? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. Als je het meteen weghaalt blijft het ook niet aan de straat plakken na een regenbui. En wat te denken van vuurwerk dat niet is afgegaan? Veel kleine kinderen zoeken de volgend dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken. Opruimen dus! En de straat wordt er een stuk schoner door. Het vuurwerkafval kan uitsluitend op zaterdag 2 januari 2010 gratis weggebracht worden naar het Afvalbrengpunt. Het vuurwerkafval dient gescheiden aangeboden te worden en mag niet vermengd zijn met ander afval.

Bescherm je ogen met een vuurwerkbril
Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Deze kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij vuurwerkwinkels, opticiens en ziekenhuizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier