Delta FM Single Top 30

0
774

Aanstaande zaterdag (9 januari) zendt Delta FM van 12.00 tot 15.00 uur de 1000ste aflevering uit van de Delta FM Single Top 30. Voormalige en huidige presentatoren zullen bij het feestje worden uitgenodigd.

De Twenterandse hitlijst begon eerst onder de vlag van de lokale omroepvereniging voor Den Ham-Vroomshoop (LOV) op 1 juli 1989. Toen werden de verkoopcijfers van 1 platenwinkel, te weten de vinylen singles bij Musicshop Entjes, geregistreerd en gedraaid. Johan Kuipers was de eerste presentator, maar hij werd al snel opgevolgd door Johan Reeringh. Ook dat avontuur duurde slechts enkele maanden. Het was een roerige beginperiode.

Aan het eind van de jaren tachtig kreeg de lijst meer stabiliteit met een presentator die 12 jaar bleef: Marcus Elzinga. Hij breidde tevens de lijst uit naar 30 nummers, heel Twenterand werd bij de lijst betrokken, hij voerde het gedrukte exemplaar in, koos de wekelijkse schijf `de Hotshot` en plaatste de Top 30 ook voor het eerst op internet. De Hotshot was overigens een nieuwe single waarvan ingeschat werd dat deze hoge ogen zou gooien in de hitlijst. Dat `de Hotshot` een succes is geworden bleek tijdens het jaaroverzicht van 2009. Deze telde maar liefst de helft aan voormalige Hotshots. Ook werd er meer ruimte geboden aan plaatselijke bands.
Marcel van Dijk presenteerde de lijst ook een tijdje en daarna nam Joost van den Brink (ook Q Music) de presentatie voor zijn rekening. Van den Brink presenteert nog altijd de Single Top 30, maar vanwege het drukke werkschema van Joost wordt hij afgewisseld door Ralph Schutte, Frank Huygen en Daniël Dubbink. Dubbink is sinds april 2008 de huidige radiocoördinator en ook hij houdt de laatste ontwikkelingen op dit gebied in de gaten.

Er is in 20 jaar en 1000 afleveringen Top 30 veel veranderd. Er zijn geen vinylen singles meer en zelfs de opvolger cd-single is bijna uitgestorven. Delta FM ging echter altijd met de tijd mee. Zo is gestart met de aangevraagde hits door luisteraars mee te tellen en de stemformulier via de website www.deltafm.nl, de top 3 is altijd te zien op de homepage. Elke dag kan gestemd worden op 3 verschillende platen. Sinds een jaar kan men door op de titel van de plaat te klikken de videoclip via You Tube bekijken. Elke `view` wordt meegeteld, waardoor er genoeg gegevens zijn een betrouwbare lijst samen te stellen.

Delta FM is te ontvangen op 105.3 FM in de ether en op 104.1 op de kabel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier