Damteam Witte van Moort recht de rug met knappe zege

0
248

In de zesde ronde van de clubcompetitie op zaterdag 2 december namen de dammers van Witte van Moort uit Westerhaar het op tegen WSDV. Het beloofde in Wageningen een zware klus te worden voor de geplaagde Westerhaarse dammers die de afgelopen drie wedstrijden op rij verloren.

Danny Slotboom trapte af met een mooie partij. Hij ging de aanval in terwijl Machiel Weistra omtrekkende bewegingen maakte. Beide spelers kregen kansen en toen die niet benut werden eindigde de partij in remise. Knap was de prestatie van Herman Hilberink. Tegen de nummer twee van het afgelopen WK Jan Groenendijk leek het op voorhand lastig te worden. Hilberink verraste zijn gerenommeerde tegenstander echter met onorthodox spel waardoor de teleurgestelde Groenendijk geen poot aan de grond kreeg: remise.

Bij de 2-2 tussenstand nam Witte van Moort een prettige voorsprong in. Thijs van den Broek was met een winstopdracht de wei ingestuurd. Met een Partie Bonnard vergde hij het maximale van zijn eigen stand, maar ook van zijn tegenstandster. Toen Gabbert enkele malen een winnende voortzetting versmaadde keerde het om en wist Van den Broek de partij te winnen. Teamleider Jitse Slump had met Simon Harmsma een sterk opkomende jongeling tegenover zich. Slump speelde een sterke positiepartij maar een speler als Harmsma is niet zomaar verslagen. In een dunne stand ging Harmsma ernstig in de fout en kon Slump naar een winnend eindspel plakken.

Witte van Moort stond 6-2 voor en moest nu de voorsprong te consolideren. Bert Aalberts kreeg via een lokzet een winnende positie in handen tegen Koos van Amerongen. De WSDV-speler bleef echter met modder gooien en toen Aalberts nog één goede zet moest doen voor de zege greep hij mis en werd het remise. Gerbrand Hessing speelde een prima aanvallende partij tegen Johan Sterrenburg. Hoewel Sterrenburg geen omsingelende kansen kreeg was de aanval van Hessing ook niet heel kansrijk zodat remise het logische resultaat was. Jan van Dijk kreeg interessant spel op het bord tegen Ester van Muijen. Erg sterk was het echter niet en Van Muijen kreeg nadrukkelijk de overhand in de partij. De Wageningse kon echter niet doordrukken zodat de Friese speler uiteindelijk met remise goed wegkwam. Yuen Wong probeerde tegen WSDV-voorzitster Heike Verheul in het voordeel te komen maar dat lukte door degelijk spel van zijn opponente maar in geringe mate. De remise was gezien het spelbeeld logisch te noemen.

Bij 10-6 voor was er nog één punt nodig voor de Westerhaarse teamzege. Met zwaar weer op de twee resterende borden was Witte van Moort er nog niet gerust op. Martijn de Leeuw speelde een prima partij tegen Alexander Shvartsman waarin de veelvoudig wereldkampioen weinig voor elkaar kreeg. In het gelijkwaardige eindspel verzuimde De Leeuw remise af te dwingen waardoor hij nog sneu verloor. Toen moest invaller Edwin Twiest proberen om nog een remise aan zijn partij over te houden. Tegen Emre Hageman was hij in een verloren eindspel verzeild geraakt maar Twiest vocht door. Onder toezicht van een enorme haag toeschouwers bezweek Hageman na vijf uur spelen onder de hoge druk en werd Twiest met zijn remise matchwinner.

Een knappe 11-9 zege voor de Westerhaarders, die klimmen naar de vijfde plaats in het klassement. Op zaterdag 6 januari speelt Witte van Moort thuis tegen DVVBI uit Huissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier