Dammers Dez-Witte van Moort winnen, maar maken het zichzelf onnodig lastig

0
1004

wvm-hoogeveen.jpgIn de nationale Ere-Klasse van het dammen won Denk en Zet zaterdag 26 november met 12-8 in de zesde ronde van MTB/Hoogeveen. Gedurende de wedstrijd stonden de Westerhaarders op vele borden heel erg goed. Al gelang de wedstrijd vorderde, bleef de verlossende treffer echter steeds langer uit en hing er een sensationeel maar teleurstellend gelijkspel in de lucht. Marino Barkel was behoorlijk op dreef. In een moordend tempo wist hij Joël Palmans in tijdnood te brengen en in verloren positie te manoeuvreren. Op het moment dat Barkel de winst binnen leek te kunnen halen kreeg hij echter de “rem” niet meer op zijn spel en verprutste hij te gehaast zijn gewonnen stand met remise als gevolg. Het bleek een “Harbinger” voor de wedstrijd-dag. Aan de kant van Hoogeveen deed Rick Hakvoort hetzelfde. In zijn enthousiasme dacht hij tegen Vadim Wirny een gewonnen combinatie te nemen, na een spectaculaire hekstelling partij, die echter nog net remise bleek. Als hij net even wat langer had nagedacht, had hij kunnen zien dat hij de combinatie op een net andere en wel winnende manier had kunnen nemen. Nu kwam Wirny nog met de schrik vrij. Daarna kwam de lange reeks van teleurstellende remises voor WvM. Als eerste wist Edwin Twiest na een sterk gespeelde flankspel opening in een hoopvolle stand het beste plan niet te vinden,

Introductie scheiding

waarna de partij langzaam in remise verzandde. Hetzelfde gebeurde met Bert Aalberts die tegen Klaas Hendrik Leijenaar een goede kerkhofaanval in handen had. Hij koos waarschijnlijk ook niet het beste vervolg, waardoor ook deze partij in remise verzandde. Eerst nog deden Herman Hilberink en Maikel Palmals in een laveerpartij weinig voor elkaar onder, maar daarna miste Dez wederom op twee borden regelrechte winstkansen. Gil Salomé speelde met erg sterk spel tegenstander Michel Stempher helemaal stuk. Met wederzijds niet al te veel tijd meer leek hij voor een op het oog gewonnen voortzetting te kiezen. Daar waar een andere voortzetting wel gewonnen was, bleek de gekozene echter nog net een miraculeuze remise te bevatten na een opmerkelijke twee om twee ruil. Tomasz Miksa speelde invaller en routinier Jan Bazuin behoorlijk in de vernieling, in een partij met een hoog-opgedrongen randschijf, maar wist ook net het winnende plan niet te vinden. Vervolgens werd het ook remise in de partij tussen Jan van Dijk en de kersverse wereld-kampioen bij de vrouwen, Natalia Sadowska. Van Dijk liet zich aan zijn korte vleugel opsluiten met een betere stand als gevolg, maar tot echte kansen leidde dat niet, met de naar uiteindelijk bleek laatste van lange reeks remises als gevolg.
Donkere wolken pakten zich ondertussen samen, daar de “in de lucht hangende” overwinning maar niet wilde vallen. Diep in het vijfde speeluur waren er uiteindelijk nog twee partijen bezig; namelijk die van Odin Mol tegen Zainal Palmans en die van Gerbrand Hessing tegen Maarten Wichgers. Op beide borden hadden de beide Westerhaarders aanzienlijk voordeel, maar om dat voordeel in winst om te zetten moest er nog hard gewerkt worden. Dez/WvM hield zijn adem in, toen Gerbrand Hessing in een eindspel een schijf offerde. Het dammen-eindspel dat daardoor vervolgens op het bord verscheen werd daarna subliem door Hessing in winst omgezet, waardoor eindelijk de verlossende overwinning binnen werd gehaald. Odin Mol wist eveneens tenslotte na bijna zes uur spelen zijn overmachts-eindspel op secure wijze in winst om te zetten, waardoor Westerhaar uiteindelijk toch nog ruimschoots met 12-8 wist te winnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier