CDA wil uitleg over de tariefsverhoging huisvuil.

0
726

Tijdens de raadsdebatten van afgelopen dinsdag heeft de CDA fractie Twenterand opheldering gevraagd over de wijze van tariefsbepaling voor het ophalen van het huisvuil. In het voorstel van het college is aangegeven dat de kostprijs voor het laten ledigen van de grijze huisvuilcontainer ongeveer 20% meer gaat kosten. De argumentatie van het college is dat als gevolg van het gratis ophalen van plastic afval het aantal ledigingen minder wordt, en de grijze container meer gaat wegen. Het college geeft aan dat de burger de grijze container nu gemiddeld 15 keer per jaar aan de straat zet met een vulgewicht van 30 kg. In de nieuwe situatie zal dat 4 keer minder worden terwijl het gewicht 50 kg wordt.
Uitgaande van de berekening van het collegevoorstel zal de burger ruim 100 kg meer afval aan de weg zetten dan vóór de gratis plastic inzameling.
De CDA fractie is van mening dat deze cijfers niet kloppen. Omdat het plastic al apart ingezameld wordt zou het gewicht ca. 50 kg minder moeten worden i.p.v. 100 kg meer.
De CDA fractie heeft nog geen bevredigend antwoord van het college ontvangen, mocht dat voor de raadsvergadering van 15 december nog niet ontvangen zijn dat zal de CDA fractie deze tariefsverhoging niet steunen.
Toelichting:
In de huidige situatie biedt de burger 15 grijze containers van 30 kg aan, wat neer komt op een totaal gewicht per jaar van 450 kg. In de nieuwe situatie zou de burger 11containers van 50 kg aanbieden wat neer komt op 550 kg per jaar. Zonder dat het voordeel van het gratis plastic inzamelen wordt meegenomen zou de burger dus 100 kg meer huisvuil aanbieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier