Bijna dubbele hoeveelheid tov verwachtingen

0
694

phpxgh3lh_plastic_1311867j_512Kunstofinzameling Twenterand boven verwachting!

Het scheiden van afval is in Nederland al goed ingeburgerd. Glas gaat in de glasbak, papier bij het oud-papier en gft in de groene gft-container. Tegenwoordig wordt ook het kunststofafval apart ingezameld. In de gemeente Twenterand werd van juni 2009 tot en met het eerste kwartaal 2010 in totaal 321.000 kg kunststof ingezameld!

Eén zak kunststofafval weegt ongeveer 1 kg. Dus de totale hoeveelheid ingezameld kunststof in Twenterand komt overeen met 321.000 zakken. Dit aantal is meer dan op basis van proeven in vergelijkbare gemeenten in het land van te voren ingeschat was. Als deze trend doorzet in het jaar 2010, zou het totaal aantal zakken in 2010 kunnen stijgen tot circa 404.000 stuks. Dit betekent circa 32 zakken/kilogram per huishouden per jaar. Dat is een prachtig resultaat, want al deze kunststof verpakkingen worden nu gescheiden van het restafval. Hoe minder afval er in de grijze container zit, hoe goedkoper en milieuvriendelijker dat is. Daarom: Grijs is fout, afval scheiden is goud.

Zakken op tijd aan de weg
Het kan voorkomen dat het kunststof op een ander tijdstip wordt ingezameld dan men gewend is. Het kunststof wordt namelijk in nieuwe inzamelroutes opgehaald. Wij vragen burgers daarom de plastic zak(ken) op de inzameldag vóór 07.30 uur op de gebruikelijke aanbiedplaats te zetten. Zo voorkomen we samen dat er zakken blijven liggen. Op www.rova.nl/afvalwijzer kunnen burgers precies zien wanneer bij hen het kunststof wordt ingezameld.

Zakken bestellen?
Als de zakken bijna op zijn, kunnen burgers nieuwe zakken bestellen bij ROVA. Dit is gratis en gaat heel eenvoudig via www.rova.nl/zakkenbestellen of via de klantenservice, telefoonnummer (038) 427 37 77 of klantenservice@rova.nl. Zakken kunnen in spoedeisende gevallen ook afgehaald worden op het gemeentehuis of op het afvalbrengpunt. Per bezoeker wordt maximaal 1 setje van 12 zakken meegegeven.

Fleecetruien en speelgoed
Twenterand is dus goed op weg. Meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer (ca. 50 kg per jaar) bestaat uit kunststof verpakkingen die gescheiden en gerecycled kunnen worden. Door deze kunststof uit het restafval te houden, verdwijnt dit kunststof niet in de verbrandingsoven waardoor er minder CO2-uitstoot is. Van het gerecyclede verpakkingsmateriaal worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals bijvoorbeeld fleecetruien en speelgoed.
Dus hoe minder afval er in uw grijze container zit, hoe beter dat is voor het milieu. Kortom, grijs is fout, afval scheiden is goud!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier