Wong en Steen derde op NK Sneldammen!

0
1453

Na een coronastop van drie jaar vond afgelopen zaterdag het NK Sneldammen weer plaats. Niet traditiegetrouw in Utrecht (maar in Apeldoorn), wel traditiegetrouw met een grote Westerhaarse afvaardiging. Op het eerder verspeelde Anton Jurg Toernooi wisten namelijk maar liefst zeven Westerhaarders zich te plaatsen voor het NK. Samen met Jan van Dijk (via zijn 3e plaats in 2019 automatisch gekwalificeerd) en invaller Gerrit Talen kwam het totaal op maar liefst negen Westerhaarse deelnemers in de categorieën A, B en C. Doel was om, net als in 2019 weer het nodige zilverwerk te veroveren.

Voorrondes

Om mee te doen om de ereplekken moet er wel eerst door de voorrondes heengeworsteld worden. In groep A wist Jan van Dijk niet tijdig op stoom te geraken waardoor hij als 17e eindigde en tot de C-finale werd veroordeeld. Over het algemeen is een score van 8 punten voldoende voor de finale, zo ook voor Bert Aalberts. Voor Yuen Wong werd het na zijn nederlaag in de slotronde heel spannend. Door zijn hoge weerstand wist hij zich als enige zevenpunter bij de finalisten te voegen.

In groep B waren er twee Westerhaarse deelnemers. Jeffrey Steen liet zien dat zijn goede resultaten op het NK Sneldammen van de afgelopen jaren geen toeval waren. Met 9 punten eindigde hij de voorronde zelfs als éérste en bereikte daarmee de finale. Bertwin Letteboer had een mindere voorronde en kwam met vijf punten nog net op plek 16 en dus in de B-finale terecht.

In groep C was de grootste Westerhaarse afvaardiging. Voor Frank Schippers en Gerrit Talen was het zeker spannend om als relatief onervaren dammers mee te mogen doen aan een NK. Schippers speelde naar eigen zeggen wat mindere partijen en wist daarmee niet de door hem gehoopte finalepoule te bereiken: hij eindigde met vijf punten en kwam vervolgens in de B-finale uit. Gerrit Talen eindigde met drie punten 20e en kwam vervolgens uit in de C-finale.

Gert Brink en Koert Meuleman wisten evenmin tot de finalegroep te reiken. Koert Meuleman eindigde met vijf punten op plek 16 en Gert Brink eindigde met vier punten op plek 19, waarmee ze beide in de C-finale terechtkwamen.

Finales

In de A-groep van de A-categorie zat het dicht op elkaar. De favorieten Van IJzendoorn en Sipma waren niet heel erg op dreef waardoor het tot het einde spannend werd. Wong won het onderlinge duel van Aalberts waardoor hij de grootste kansen kreeg op het podium. In de slotronde wist Wong met een remise verrassend Sipma nog te passeren, waarmee een knappe derde plaats én enveloppe met inhoud zijn deel werd, achter nummer twee Van IJzendoorn en de verrassende kampioen Kolk. Aalberts reikte uiteindelijk tot de vijfde plaats. In de C-groep van de A-categorie maakte Van Dijk duidelijk dat zijn klassering in de voorronde een incident was. Met een 100%-score in deze categorie kon hij nog een grote beker in ontvangst nemen.

In de A-groep van de B-categorie speelde Jeffrey Steen een degelijk toernooi. Hij zette twee partijen in winst om en bleef in de overige partijen ongeslagen. Hij eindigde daarmee op een goede derde plaats en kon ook een beker in ontvangst nemen. In de B-groep van de B-categorie eindigde Bertwin Letteboer op de derde plaats.

In de B-groep van de C-categorie liet Frank Schippers goed spel zien. Met drie overwinningen en drie remises eindigde hij op een goede tweede plaats. Tot slot de C-groep van de C-categorie waar drie Westerhaarders inzaten. Ook in deze groep ging er een mooie beker richting het oosten. Gert Brink was ongenaakbaar, stond slechts één remise toe en won de groep overtuigend. Koert Meuleman eindigde op de tweede plaats en Gerrit Talen eindigde als zesde.

Hoewel het voor WvM niet zo’n ongekende zegetocht was als in 2019, kon ook vandaag weer teruggekeken worden op een geslaagd toernooi, die naast twee podiumplaatsen vooral een heel gezellige damdag heeft opgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier